
Het museum heropende onlangs. Dankzij een nieuwe en verassende muzikale beleving kan je er voortaan ook genieten van de magische meerstemmigheid uit de 15de en 16de eeuw.
In het hart van de Koninklijke Bibliotheek bevindt zich de 16de-eeuwse Nassaukapel. Hier start het museumparcours dat je onderdompelt in de rijkdom van de Bourgondische-Habsburgse cultuur. Daar hoor je hoe ze klonken. In samenwerking met de Alamire Foundation werd een soundscape geïnstalleerd, helemaal afgestemd op de akoestiek van de laatgotische kapel. Naargelang waar je je in de kapel bevindt, hoor je de afzonderlijke stemmen.
Dankzij het project ‘Polyfone Meesters’ krijgt het museum een extra meerstemmige dimensie. Net als de Vlaamse primitieven in de schilderkunst en de miniaturisten in de manuscripten, speelden de Franco-Vlaamse een sleutelrol in de Lage Landen. De polyfone muziek was het exportproduct bij uitstek. Zij waren de ‘stars’ van toen. Josquin des Prez, Johannes Ockeghem en Adriaan Willaert kregen hiermee hun verdiende plek naast de andere Vlaamse meesters.
Enkele topstukken
Het liedboek van Margaretha van Oostenrijk. Zowel de inhoud als de vormgeving van dit luxueuze handschrift laten geen twijfel bestaan over de bestemmeling. Alles in het rijkelijke handschrift verwijst naar Margaretha: haar portret, haar wapenschild en de margrieten die zinspelen op haar naam. In 1519 sterft Maximiliaan van Oostenrijk, Margaretha’s vader en keizer van het Heilig Roomse Rijk. Voor deze gelegenheid wordt het anonieme motet Proch Dolor (Ach, treurnis) geschreven. Het Latijnse gedicht rouwt om het verlies van een ‘edelmoedige koning’. In het liedboek van Margaretha is deze rouwklacht voor zeven stemmen opgetekend in zwarte noten.
Een liedboekje. Een heel klein boekje is dat.
Voor de kennis van de 16de-eeuwse polyfone muziek is dit liedboekje bijzonder belangrijk. Het maakt deel uit van een set van vier afzonderlijke stemboekjes, een superius, een altus, een tenor en een bassus. Het gaat om de Doornikse stemboekjes. De Superiuspartij en de Altus worden bewaard bij KBR. De tenorpartij van dezelfde set wordt bewaard in de stadsbibliotheek in Doornik. Alleen de bassus ontbreekt.
Na de zomer komt er nog een muzikale lift. De gloednieuwe panorama-lift verbindt het museum met het dakterras. In die lift zullen stemmen en geluiden uit Brussel je naar boven begeleiden, waarna je op het dakterras door een interactieve installatie een meerstemmige soundscape van de stad zult kunt ervaren.
Helaas is de lift niet tijdig klaargeraakt voor de heropening.
Na al die polyfonie is het tijd voor een hapje en een drankje. Gelukkig hoef je daarvoor het gebouw niet eens uit: op de vijfde verdieping van het KBR-gebouw zit Albert, een restaurant dat uitkijkt over zowat heel Brussel.
KBR museum. Alle info op http://www.kbr.be
Credits beelden : KBR.
Laat een reactie achter