Na een grondige make-over opent het Rubenshuis vandaag opnieuw de deuren voor het grote publiek. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot de Rubens Experience, de weelderige heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Voor alle duidelijkheid het kunstenaarshuis is nog niet open. De kunstenaarswoning is nog in restauratie. Ten vroegste in 2030 zullen de twee historische gebouwen klaar zijn.
De nieuwe ingang van het Rubenshuis is opgevat als twee imposante boekenkasten. Een subtiele verwijzing naar de plek waar Rubens zijn eigen boeken bewaarde en vandaag de kunsthistorische bibliotheek is ondergebracht. Die bibliotheek (voorheen Rubenianum) is gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk. Je hebt er prachtig uitzicht op de tuin.
Keuze voor kleur
Blikvanger is de tuin. Rubens’ ontwerp voor zijn tuin is niet bewaard gebleven en van zijn vele brieven is er slechts één uit 1638 waarin hij over zijn tuin schrijft. Via oude bronnen, stillevens en documenten achterhaalde het museumteam en Ars Horti hoe de tuin er destijds uitzag en welke planten er stonden. De meest representatieve bron was het schilderij ‘De Wandeling in de Tuin’. Het werk van Rubens uit 1630 toont zijn tuin met verschillende parterres gescheiden door poortjes, een bloeiende tulpenweide, een grote collectie citrusbomen in potten en kuipen en een klaterende fontein.
Er zijn 17.500 planten, bomen, heesters, struiken en bollen aangeplant. Je wandelt er door wilde akelei, goudsbloemen, rozenstruiken, pioenen, citrusplanten en vijgenbomen. Maar ook langs mispels, zwarte eiken, wintergroene magnolia’s, doodsbeenderenbomen en de bijna 300 jaar oude Taxusboom.
Er is duidelijk gekozen voor kleur en dat in elk seizoen. Van brons, geel en bruin in de zomer tot levendig rood in de herfst. Zelfs tijdens de winter blijft de tuin aantrekkelijk, met wekelijks nieuwe bloeiende soorten. Het kleuradvies komt van de Belgische modeontwerper Dries Van Noten. Klara Alen deed historisch onderzoek.
Rubens Experience
Wat opvalt in de bezoekersruimte waar onthaal is en ook de shop zijn de drie enorme diagonale wenteltrappen. Ze gaan niet omhoog in één lijn, maar banen zich op diagonale wijze een weg naar boven. Je komt er hoger in de Bibliotheek terecht en beneden in de Experience Ruimte. Maar er zijn ook liften !
In de Experience ruimte leer je de echte Rubens kennen. Een audiovisuele show toont ons op scherm en ook op het plafond het leven van de energieke man. Een alleskunner. Een begenadigd schilder, een diplomaat, een bruggenbouwer, een reiziger, familieman…hij was veel heel veel.
Er is ook een cataloog uitgegeven door Hannibal Books. Rubens’ Tuin haal je in huis voor 24,50 Euro.
Hier op de foto de Engselse versie. Maar evenzeer vanaf 9 september verkrijgbaar in het Nederlands :
www. hannibalbooks.be/rubens-tuin-een-meesterwerk-in-bloei
Rubenshuis terug toegankelijk vanaf 30 augustus. www.rubenshuis.be
Laat een reactie achter