Nick Cave The Devil A Life

Nick Cave. Credits : Xavier Hufkens.

Toen ik dit weekend in Voorlinden was, was het aanschuiven voor het werk van Nick Cave.

The Devil- A Life (2020-2024) is een serie van 17 geglazuurde keramische beelden die samen het verhaal van de Duivel van geboorte tot dood vertellen. Cave toont de duivel niet als een angstaanjagende antichrist, maar als een herkenbare figuur met gebreken. Het werk weerspiegelt Cave’s fascinatie voor religie als bron van creativiteit en diepere betekenis. Niet meer dan dat maar ook niet minder.

Het verhaal volgt de reis van de Duivel door het leven: van kleine jongen die de wereld erft, opgroeit, verliefd wordt en ten strijde trekt. Nadat hij zijn eerstgeboren zoon doodt, toont hij berouw – een zelfportret van Cave in zijn kenmerkende zwarte pak. Uiteindelijk sterft hij als een gebroken man en ontvangt dan vergiffenis van een kind in een ontroerend laatste gebaar.

De verhaallijn is geïnspireerd op de Kruiswegstaties, een reeks van veertien afbeeldingen van Jezus Christus op de dag van zijn kruisiging, en verkent thema’s zoals liefde, moed, zonde en verlossing. De veranderde details van de beeldjes, zoals de hoorns en het lichaam van de Duivel, benadrukken het verstrijken van de tijd. Hij wordt begeleid door symbolische figureren zoals een aap en paarden in de kleuren van de drie ruiters uit de Apocalyps in de Openbaring.

De serie is gemaakt in de stijl van Staffordshire flatbacks, populaire beeldjes voor op de schoorsteenmantel in de Victoriaanse periode.

Foto: Sian Davey, courtesy of the Michael Hoppen Gallery

” ’s Nachts, als ik probeer te slapen, sluit ik mijn ogen en zie ik de beeldjes achter elkaar voorbijkomen – de pasgeboren Duivel genesteld tegen het veulen, de kleuter met zijn vuurbal, het kind met de rode aap, de Duivel die het meisje verleidt, de Duivel die ten strijde trekt door een bloemenveld en dan terugkeert op een zwart paard langs een weg van  schedels, ze gaan maar door, de Duivel met zijn bruid en het gouden konijn, de Duivel die het kind offert op het altaar, de Duivel losgezongen van de wereld, en zo verder en verder, de Duivel zittend op een muur, een plas tranen rond zijn voeten, zijn ijzingwekkende, dramatische dood en uiteindelijk zijn aangespoelde lichaam op een strand, naast hem een gehurkt kind dat zijn hand uitsteekt als vergeving. Deze processie heeft een zekere zin en brengt me enorme troost. Het haalt mijn eigen verhaal naar voren vanuit de duisternis, uit de chaos, om ergens van te getuigen. Het brengt orde in de wereld en een soort vrede.” – Nick Cave

Nog te zien tot 16 maart in Voorlinden Wassenaar.  Bij Voorlinden krijgt Nick Cave zijn allereerste museale solotentoonstelling. Eerder toonde hij zijn beeldjes bij Xavier Hufkens in Brussel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*