Maak het mooi van Thomas Verbogt

De Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Mae West zei: ‘Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.’ Thomas Verbogt, de hoofdpersoon in ‘Maak het mooi’, wil precies dat: zijn leven goed doen. Daar begint hij telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Met sommige ervan weet hij zich geen raad, zoals die aan de geliefde, voor wie hij zich zo verantwoordelijk voelde, maar die hij niet kon beschermen.
Het pijnpunt in de roman is de scène waarin de hoofdpersoon Thomas een bezoek brengt aan de psychiatrische inrichting waar Nienke verblijft en hij ontdekt dat zij de vorige dag zichzelf van het leven heeft beroofd. “Een samenvatting van alles wat mij niet is gelukt in het leven; van alles waarvoor ik verantwoordelijkheid had willen nemen, maar toch niet ten volle genomen héb”.

Voor iemand die nooit iets van Thomas Verbogt las, is het niet makkelijk uit te leggen waar zijn boeken over gaan. Hij heeft het veel over herinneringen en ontroerende momenten. Geen grootse dingen zijn dat maar eerder kleine momenten die wel degelijk groots kunnen aanvoelen. Ook al merkt niemand er iets van.

Het verhaal start in Nijmegen waar hij Jana voor het eerst ziet staan.
Later zal deze Jana terugkeren, evenals haar zus Nienke, met wie de verteller een korte verhouding krijgt die zijn hele leven zal blijven beïnvloeden.
Verborgt nu 70 jaar duikt in zijn verleden doorheen Nijmegen waar hij studeerde en meisjes leerde kennen. Die meisjes zijn ondertussen vrouwen geworden. Hij vertelt over hen maar staat zonder schaamte ook plots aan hun deur.
De roman ruikt naar veel spijt. Over een verloren gegane liefde die in haar eigen einde voorzag. Over een dochter die opduikt die hij niet eerder kende.

De titel van het boek is ontleend aan een gedicht van de Palestijnse dichter Hala Alyan, dat Verborgt een paar jaar geleden las in The New Yorker. De inhoud komt erop neer dat alles vergaat – dus maak het mooi. De schrijver doet dat ook in zijn romans. Hij schrijft licht over donkere zaken.


“Maak het mooi” is uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. Prijs : € 22,99.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.