Breughel & Van Balen

Cassel is vanuit Poperinge een kwartier rijden. Hoog op de Kasselberg, 176 m boven de zeespiegel, moet je de kasseien op. Het is een alleraardigst stadje waar de tijd precies is blijven stilstaan. En in het Musée de Flandre aldaar op die top gelegen, zijn altijd boeiende expo’s te zien.

Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van zijn overlijden brengt het Musée de Flandre hulde aan één van de belangrijkste 17de-eeuwse Antwerpse schilders : Jan Breughel de Oude. Als jongste zoon van de grootse Pieter Breugel de Oude drukte hij een stempel op zijn tijd dankzij zijn uitzonderlijk kleurgevoel en fluwelen toets. Hij was gespecialiseerd in landschappen, bloemen, fruit en dieren en deed vaak een beroep op andere schilders om de figuren weer te geven.

Het verschil tussen “Bruegel” en “Brueghel” zit in de historische schrijfwijze en persoonlijke voorkeuren van de familie Bruegel/Brueghel zelf.
Pieter Breugel de Oude (de boerenschilder) liet de h op een bepaald moment wegvallen. Zijn zonen voerden de h weer in !

Na Rubens was Hendrick van Balen zijn belangrijkste medewerker. Deze weinig bekende kunstenaar had niettemin een indrukwekkende carrière. De grote meester Rubens noemde Van Balen zelfs de kleine meester.

Zijn oeuvre varieert van imposante altaarstukken tot meer intieme schilderijen gebaseerd op mythologie of Bijbelteksten. De drie waren zo goed bevriend dat toen Brueghel stierf, Van Balen en Rubens werden aangesteld als voogden over zijn kinderen.

De tentoonstelling omvat 70 meesterwerken, waaronder 36 van Jan Brueghel en 13 gezamenlijke werken met Van Balen, afkomstig uit prestigieuze musea zoals het Mauritshuis, het Louvre en het Prado. Ik zag ook veel werk uit privé-verzamelingen. En die komen vooral uit Vlaanderen, zei de directrice Cécile Laffon me tijdens de persconferentie.

Credits beeld : 

Het topstuk van de tentoonstelling Brueghel & Van Balen: Artistes & Complices in het Musée de Flandre in Cassel is “Het huwelijk van Peleus en Thetis” (1618), een gezamenlijk werk van Jan Brueghel de Oude en Hendrick van Balen. Dit schilderij is afkomstig uit het Louvre in Parijs en vormt een van de hoogtepunten van de tentoonstelling. (zie beeld bovenaan)

 

Credits beeld : Hendrick Van Balen et Jan Breughel de Oude of de Jonge (men is niet zeker). Allégorie de L’eau. Nice, Musée des Beaux Arts. Jules Chéret.

De catalogus van de tentoonstelling Brueghel & Van Balen: Kunstenaars & Kompanen in het Musée de Flandre in Cassel is beschikbaar in het Nederlands. Deze rijk geïllustreerde publicatie wordt uitgegeven door Snoeck Publishers en bevat bijdragen van diverse kunsthistorici.

In het Musée de Flandre in Cassel zijn er altijd Nederlandstalige teksten beschikbaar. Dit komt omdat het museum zich richt op de Vlaamse kunst en veel bezoekers uit België en Nederland ontvangt.
 
Handig is ook dat je je auto kan parkeren gratis op de markt, pal voor het museum. Twee uur mits parkeerschijf en op de middag gratis.
 
Weet wel dat het museum tijdens de weekdagen op de middag dicht is.
In het weekend is het museum wel doorlopend open.
 
Vergeet ook niet te genieten van het prachtig uitzicht in de tuin en doe de groeten aan Panamarenko die tevergeefs probeert weg te vliegen.

‘Brueghel artistes complices Van Balen’ nog tot 28 september.

Het museum is gevestigd op 26 Grand’ Place in Cassel en is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10:00 tot 12:30 en van 14:00 tot 18:00, en in het weekend van 10:00 tot 18:00.

Alle verder info op : http://museedeflandre.fr

Credits beeld boven : Hendrick van Balen en Jan Breughel l’Ancien. Les Noces de Thétis et de Pélée avec Apollon et le concert des Muses. Paris, Musée du Louvre.

 
 
 
 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*