Zwartrok tussen Indianen

We kennen allemaal Pater Damiaan. Maar wie kent er Pieter Jan De Smet uit Dendermonde ? In de 19de eeuw speelde hij nochtans een grote rol in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse Indianen.In Gent loopt in het Caermersklooster de tentoonstelling ‘The Call of the Rockies‘, waar je Pieter Jan De Smet leert kennen.  Een pareltje van een tentoonstelling en wie zijn tijd neemt, geraakt helemaal in de ban van het leven van de Dendermondse pater, die in Amerika veel bekender is dan hier.

De Grote Zwartrok, zoals hij daar door de Indianen wordt genoemd – heeft nog de vredespijp gerookt met Sitting Bull.

Pieter Jan De Smet werd geboren in Dendermonde in 1801 en stierf in Saint Louis in 1873. Tijdens zijn leven is hij de bevoorrechte getuige geweest van de ondergang van de Indiaanse nomadenstammen.  We leren de jonge Pieter kennen als missionaris en later toen hij  vooral optrad als  hun pleitbezorgers. In 1821 vertrok De Smet naar de Verenigde Staten om missionaris te worden. Hij volgde de jezuïetenopleiding in Saint Louis en daar ontmoette hij een delegatie Iroquois die nog enige herinnering bewaarden aan de Franse jezuïeten die hen meer dan een eeuw vroeger hadden bezocht in het Franstalige Canada. Zij waren op zoek naar ‘zwartrokken’ om hun het katholieke geloof bij te brengen.  De Smet reisde met hen mee naar hun thuis aan de voet van de Rocky Mountains. Daar beleefde hij de mooiste tijd van zijn leven. Hij vond de Indianen nobel van hart en ze hadden veel erkenning voor hem. De Smet zei dat hij meer wilden had ontmoet onder de blanke kolonisten dan onder de Indianen.

De tentoonstelling ‘The Call of the Rockies – Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie’ is nog tot 1 mei 2016 te zien in Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster te Gent. Meer informatie: caermelklooster.be / pjdesmet.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
9 + 10 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.