Zondag is het Landbouwdag

 

geit

Nu zondag 21 september organiseren de Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. Bijna zestig bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, een blik op hun werk, producten en het leven op hun land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Ontdek van heel dichtbij hoe het echt werkt’.

Waarschijnlijk koop ook jij je voeding in de supermarkt. Daar vind je in overvolle rekken, alles om een heerlijke maaltijd te bereiden. Toch is het allemaal niet zo vanzelfsprekend als het soms wel lijkt. We staan er niet bij stil, maar al dat lekkere en kwaliteitsvolle voedsel op ons bord is het resultaat van een intensief en fascinerend productieproces dat telkens start op onze land- en tuinbouwbedrijven. Wil je weten hoe het allemaal in zijn werk gaat ? Kom dan een kijkje nemen nu zondag. 58 land-en tuinbouwbedrijven verspreid over 5 Vlaamse provincies zetten hun deuren open. Ook kinderen zijn meer dan welkom want het blijft vooral een familie-uitstap en er wordt alles aangedaan om het bedrijfsbezoek kindvriendelijk te houden.

De Dag van de Landbouw bestaat al meer dan 30 jaar. Elk jaar trekken tienduizenden mensen eropuit om kennis te maken met de moderne land- en tuinbouw.

“We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de moderne landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf met (pot)planten, bloemen of bomen”, zo klonk het gisteren op de perspresentatie bij de familie De Maesschalk van het ’t Leenhof in Zele.

De familie dat is Marc en Reinhilde de Maesschalck-Van De Vondel, Jolan, David, Eli en Bo. Op deze geitenboerderij is de derde generatie al actief. Vanaf de eerste dag werd de melk verwerkt tot kaas omdat de melkerijen niet geïnteresseerd waren. Het bedrijf is gegroeid naar 180 melkgeiten en 70 jaarlingen. Alle geitenmelk, jaarlijks zo’n 200.000 liter, wordt verwerkt tot een twintigtal eindproducten, onder meer verse kruidenkaas, afgewerkte aperitiefhapjes … Een deel wordt thuis verkocht, een ander deel wordt aan delicatessezaken en aan Delhaize geleverd. Daarnaast houdt ’t Leenhof nog een vijftigtal melkkoeien en vijftig stuks jongvee. Laat het nu ook net het merk geitenkaas zijn dat ik altijd koop in mijn Delhaize. Ik liet me dan ook maar graag rondleiden door Marc zelve. We hebben ze gezien de geitjes, de kaasmakerij, de koeien en we hebben zelf de typische geur van een bok kunnen opsnuiven.

Iedereen kan het bedrijf bezoeken aanstaande zondag van 10u tot 17u. Dan kan je kennis maken met ’t Leenhof en al zijn bewoners. Aan de hand van heel wat info-borden krijg je info over de kaasmakerij en kan je het productieproces van melk tot kaas volgen. Voor de kinderen is er een indoor strokasteel en een schminkstand.

Wie verder info wil kijk maar eens op de site van het leenhof.

Dag van de Landbouw gaat door in elke Vlaamse provincie. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk – , vlees-, en pluimvee en varkens. In totaal nemen 58 bedrijven deel, die gespreid zijn over 5 Vlaamse provincies.

Op zondag 21 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven, gerangschikt per provincie, vind je op http://www.dagvandelandbouw.be.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
15 − 11 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.