Yoknapatawpha à la Leiestreek

Schermafbeelding 2016-08-05 om 14.55.07Ik weet niet of u het uitgesproken krijgt maar ik niet goed. En Joost De Clercq conservator van het Museum DD moest op de persconferentie ook eens goed nadenken voor hij de woorden sprak. Het is al de vijfde editie dit jaar voor de Biënnale van de Schilderkunst en dan kan je dus drie kleinere musea bezoeken die goed aansluiten bij elkaar en vooral mooi gelegen zijn. Dat zijn dus Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Raveelmuseum in Machelen en het Museum van Deinze en de Leiestreek. Bovendien is het zalig fietsen in de Leiestreek dus heb je meteen een reden om met de fiets de musea te bezoeken.

De drie musea tonen eigen werk in combinatie met nieuw werk onder een bepaald thema. Dit jaar is het thema dus Yoknapatawpha. Dat is een fictieve streek waar de romans van de Amerikaanse schrijver William Faulkner zich afspelen.  Het verzonnen gebied blijkt veel gelijkenissen te vertonen met Faulkners eigen geboortestreek, Lafayette County in Mississippi.

Museum Dhondt-Dhaenens richt de aandacht op een paar kunstenaars uit eigen collectie zoals Albijn Van den Abeele (St-Martens-Latem) die vooral zijn eigen streek toont op het doek en op James Ensor die meer het ‘vreemde exotische’ opzocht. Dit werk confronteren ze met werk van George Condo, Johann Nobell, Tatjana Gerhard, Liam Everett en Maki Na Kamura.

In het Roger Raveelmuseum is uiteraard veel aandacht voor Roger Raveel (1921-2013) zelf die zijn Machelen-aan-de-Leie graag toonde aan de buitenwereld. Daarnaast kan je werk zien van o.a. Vincent Van Gogh, Rik Wouters, Etel Adnan, Farah Attassi, Antonio Berni, Constant Permeke, Gust De Smet en Bart Vandevijvere. Hier nog een extraatje want in een aparte hoek brengt men werk van kunstenaars in ballingschap tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Persoonlijk vind ik het werk van Stijn Ank in de entreehal van het Raveelmuseum naast de Ensor heel mooi. Ensors ‘Christus aan het Kruis’ hangt naast de sculptuur van de Aalsterse Stijn Ank.  Deze laatste resideert trouwens momenteel in Berlijn.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek brengt nog een andere insteek rond het onderwerp. Hoe gebeurtenissen aanleiding kunnen zijn om zich als kunstenaar te verplaatsen, zowel fysiek als spiritueel. Men trekt naar buiten en wil het ‘onbekende terrein’ ook tonen aan anderen. Of men blijft geborgen in zijn eigen atelier. Nog een andere insteek in dit museum is hoe kunstenaars wijzen op zowel de gevaren als voordelen van een steeds veranderende maatschappij en wat daarvan de mogelijke gevolgen zijn op vlak van identiteit. Kasper Bosmans, Carla Klein, Lode Laperre, Colin Waeghe, René Margritte, Octave Landuyt, Gustave Van de Woestijne zijn enkele namen van de kunstenaars die in het museum van Deinze en de Leiestreek aan bod komen. Voor mij was Moshekwa Langa de ontdekking van dit museum.

De Biënnale loopt van zondag 26 juni tot zondag 25 september 2016. Uitzondering hierop is het Roger Raveelmuseum waar de tentoonstelling tot 9 oktober doorloopt. Combiticket inclusief bezoekersgids: 12 euro / 9 euro.

Je mag intikken op de gps :

Museumlaan 14, 9831 Deurle. Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10.00 u – 18.00 u, gesloten op maandag. Meer info www.museumdd.be

Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte. Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11.00 u – 17.00 u, gesloten op maandag. Meer info www.rogerraveelmuseum.be

L.Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. . Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11.00 u – 18.00 u, gesloten op maandag. Meer info www.museumdeinze.be

Je kan fiesten en wandelen langs de musea.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
18 × 27 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.