We eten ons dood

Na een reis van 5 jaar rond de wereld in slow travel modus zag Louis De Jaeger hoe de mensheid de wereld aan het vernielen is. Hij besloot om dit niet zomaar te laten gebeuren. Zijn missie is om de wereld zo duurzaam mogelijk te maken. Hij schreef meer dan 50 opiniestukken over duurzame thema’s, richtte samen met bekende Vlamingen de ByeByeGrass-beweging op en stichtte het tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist waarmee hij tuinen van 20 vierkante meter tot projecten van 200 hectare omvormt over de grenzen heen. Nu zet hij zich in om zoveel mogelijk oppervlakte grond te transformeren in voedselbossen en agro-ecologie.

Weet jij wat je eet? Weet je waar het vandaan komt en wat het met je doet? Weet je wat het met onze planeet doet? Dat waren de vragen waar Louis De Jaeger op zijn achttiende mee zat toen hij met zijn schooldiploma in de hand moest kiezen wat hij met zijn toekomst zou doen. Bewogen door de levensverhalen van zijn beide grootmoeders, allebei boerendochters, wil hij de landbouw in. Maar hij wil niet in het klassieke economische landbouwmodel meedraaien, want hij ontdekt dat dit leidt tot roofbouw. Aan de andere kant is hij niet blind voor de globale voedselnoden.

In dit boek neemt Louis De Jaeger je mee op zijn boeiende ontdekkingsreis van New York tot de Westhoek naar een bewuste ecologische invulling van zijn landbouwersmissie. Een confronterend verhaal dat een aantal ongemakkelijke waarheden blootlegt over wat we eten, wat het met ons doet en wat het met onze planeet doet, maar ook hoopvolle oplossingen geeft zodat ook wij in actie kunnen komen. Wat het boek zo krachtig maakt is dat het zo vlot leesbaar is.

Het is echt geen droge opsomming van. We leren vele personages kennen die elk binnen hun eigen domein vertellen hoe zij omgaan met hun voedsel-business.

De Bruggeling, die voor het boek ook eerder als landbouwer werkte, beschrijft hoe de landbouw steeds vaker onder tijdsdruk komt te staan , en ons eten daardoor steeds minder voedzaam wordt. Maar hij brengt ook oplossingen ter sprake . Zoals geen pesticiden meer gebruiken  en meer aandacht besteden aan de bodem. Minder kosten voor de landbouwer, en meer inkomen, concludeert De Jaeger. Maar zo simpel is het niet voor de huidige landbouwer van dienst.

Het huidige landbouwsysteem omgooien is niet evident. De boeren willen vaak wel mee, de politiek niet. ‘De eersten die dat boek moeten lezen, dat zijn eigenlijk de ministers die te maken hebben met landbouw en milieu. Desnoods print ik het op toiletpapier en hang ik het in het parlement op, dat ze het allemaal zeker lezen als ze op het wc zitten. Maar eigenlijk is het boek voor iedereen die eet. Om te weten waarom we iets moeten eten’, zegt Louis De Jaeger.

Wat heb ik onthouden :

  • Welk eten moeten we kopen
  • Schaf pesticiden af
  • Ook mensen die naar de Aldi gaan hebben recht op deftig voedsel
  • GGO’s zijn totaal overbodig
  • Terug naar de natuur is niet terug naar de middeleeuwen
  • We moeten technologie omarmen én de natuur hacken
  • Het doet er niet toe wat we eten, wel hoe het geproduceerd wordt

We eten ons dood is een uitgave van Houtekiet. ISBN 9789089249760. Prijs € 21,99. Verschijnt ook als e-book.

www.louisdejaeger.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
22 ⁄ 1 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.