Wat overblijft

 

‘Wat overblijft’ de nieuwe roman van Ingrid Vander Veken  is een mooi verhaal over vergankelijkheid en hoe we allemaal tussen leven en dood, moeten afscheid nemen van vele dingen en mensen.

Het verhaal : de schrijftster moet afscheid nemen van haar huis in  Berchem en ook van een hartsvriend. Maar hoe ruim je niet alleen een huis maar ook jezelf op ? Wat als het afscheid van je huis samenvalt met dat van dierbaren ? Dubbel afscheid dus.

Eerder las ik  Ingrid haar boek ‘Zwijgen’ over het onverteerde oorlogsverleden van haar familie en toen bij Polis haar nieuwe boek verscheen, keek ik daar geweldig naar uit. Ik hou wel van Vander Veken haar schrijfstijl.  Ze kan heel goed emoties tot op het bot ontleden en haar karakters beschrijven maar ze wordt nooit melig.

In haar roman ‘Wat overblijft’ verlaat ze haar Berchemse burgerwoning.” Ze trok er ooit in toen ze op de vlucht was voor een geweldadige relatie en had niets met het huis. Ze kocht het meteen, bekeek het niet erg goed. Het huis leek wel ok en het had de veiligheid van een deur en de vrijheid van een sleutel. Niet meer, in geen geval minder.”  Over de nieuwe bewoners : “Kijk hoe de jonge nieuwe bewoners – hier ‘het hertenjong’ en ‘de blonde sprookjesprins’ geheten – met fonkelende ogen hun dromen op het huis projecteren. ‘Soms vind ik het huis sletterig, dan weer gul, om dezelfde reden: omdat het zomaar anderen in de armen sluit”.

Je leert het huis grondig kennen, want het wordt samen met de lezer leeggehaald. Je maakt kennis met de buren en met de vorige bewoners van het huis want de schrijfster duikt in de archieven van het stadsarchief. En zo komt ze te weten wie Dokter Fierens is die het huis eerder kocht. Het is zijn echtgenote Jeanne die hem niet enkel tien kinderen maar ook deze woning heeft geschonken. Het huis werd telkens verhuurd want voor tien kinderen was het pand te klein.

De aanleiding voor de verhuis naar een appartement in de buurt was een pijnlijk fait divers: op een dag ging Vander Veken letterlijk door de knieën. Al die trappen in dat burgerhuis werden er opeens te veel aan. Maar terwijl haar zoektocht naar nieuwe woonst sterft ook een vriend van haar.  Zij is één van de drie musketiers die hem bij mag staan op zijn laatste tocht.

“In zijn brief gaat Vriend dieper in op wat niet enkel bij ons bewondering en verwondering wekt. Sindsdien ben ik doordrongen geraakt van het besef dat een mens niets bezit: geen huis, geen hond, zelfs geen leven. Dat alles hebben wij slechts te leen, wij zijn er de hoeders van”

Na ‘Zwijgen’ (2016) verdient Ingrid Vander Veken met ‘Wat overblijft’ een pluim op haar hoed. En vooral rust en tijd in haar nieuwe woonst om nog een boek neer te pennen. Ja ik ben een fan !

‘Wat overblijft’ is uitgegeven door Polis en kost 22,50 euro. Het kan via de website worden besteld (polis.be) en ligt ook in de betere boekhandel.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
30 − 21 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.