Waregem, Obama achterna

Sinds de komst van de Amerikaanse president Barack Obama aan het kerkhof, lokt Flanders Field Cemetery opvallend meer bezoekers. Ook wij trokken richting Waregem en zagen een prachtige begraafplaats, keken in de ogen van het moedige paard in de wereldoorlog in de ‘Hippologia’ en genoten van prachtig uitzicht op de Hippodroom op het derde verdiep bij David Selen van L’Improviste.

In het bezoekerscentrum Hippo.War op de tweede verdieping van het hippodroom-gebouw beter gekend als ‘Waregem Koerse’ aan de Holstraat 95,  kan je twee permanente tentoonstellingen zien en deze zijn beide gratis. De ene gaat over de rol van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je komt te weten waarvoor het paard zoal werd ingezet aan, naar en áchter het front. Er werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ca. 8 miljoen paarden ingezet. Ruim 3,5 miljoen zouden de oorlog niet overleven. Het tweede gedeelte van de expo vertelt ons het verhaal van de Amerikanen. Wanneer kwamen ze de geallieerden ter hulp en waar? Hoe verliep het ?  Het bezoekerscentrum Hippo.War huist in het grote tribunegebouw ‘Hippologgia’ naast de Gaverbeekhippodroom van Waregem. Je kan van er vrij in en uitlopen. Je hebt dus  geen toegangsticket nodig.  Je neemt de lift of de trap naar de tweede verdieping. Vergeet ook niet te kijken door de ramen want op  de hippodroom is altijd wel een paard in galop of in draf aan het trainen.

Zijden sjaaltje van Charles Lindbergh

In een vitrinekast kan je een zijden sjaaltje zien. Toen de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field Cemetery, op een kwartier stappen van Hippo.War, nog niet officieel ingehuldigd was, vloog op 30 mei 1927 de Amerikaanse piloot Charles Lindbergh met zijn ‘Spirit of Saint Louis’ over de kruisjes als eresaluut. Hij dropte daarbij een ruiker bloemen gewikkeld in een zijden sjaaltje. Dat sjaaltje werd door een vrouw opgeraapt en al die tijd bewaard. Zij schonk het aan het bezoekerscentrum Hippo.War.

Bistronomie David Selen

411 stoepnagels

Tussen beide locaties, Hippo.War en de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field Cemetery is het een goed kwartiertje stappen. Stoepnagels op het pad wijzen de weg. Het zijn er in totaal 411, elke stoepnagel refereert symbolisch naar de 411 gesneuvelde Amerikanen die er begraven liggen

 

Flanders Field American Cemetery

Als je op de GPS ‘Wortegemseweg 177’ intikt kom je aan de Amerikaanse militaire begraafplaats . Het is de kleinste van alle Amerikaanse militaire begraafplaastsen op het Europese continent en de enige in België. De meeste van de 368 gesneuvelde soldaten vielen bij de poging om de nabijgelegen Spitaals Bosschen in te nemen. In de muren van de prachtige kapel staan de namen van 43 Amerikanen wiens lichaam nooit werd teruggevonden of niet werd geïdentificeerd.  Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Op 26 maart 2014  kwam Barack Obama langs voor een blitzbezoek. Hij was toen in Belgie  voor de EU-VS-top. Achter de schermen zal wel sterk gelobyed geweest zijn maar Obama verkoos Waregem. Sinds de komst van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn bezoek aan het kerkhof, lokt Flanders Field Cemetery opvallend meer bezoekers.
In 2017 werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Je komt er er meer te weten over de persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten.
Jaarlijks wordt rond 30 mei wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden.

Verder info : www.hippowar.be, www.davidselen.be, www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/flanders-field-american-cemetery.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
20 ⁄ 4 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.