Verrassende architectuur in witte keramiek

 

Het nieuwe FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain) trekt alle aandacht nu maar er is nog een pareltje te zien in Duinkerke en wel heel dicht bij de zee ook.

Te midden van een beeldentuin, waterpartijen, steenblokken en windvlagen – het strand ligt maar een boogscheut ver – strekt het Lieu d’Art et Action Contemporaine (LAAC) zich met zijn verrassende architectuur in witte keramiek naar de hemel uit.

Het museum, dat bruist en straalt zoals in de jaren van de popart, bezit een erg uitgebreide collectie van meer dan 1500 kunstwerken als spiegel van de jaren 1940-1980. Zo zijn er werken te zien als ‘Circus’ van Karel Appel, ‘Car Crash’ van Andy Warhol en ‘Valise Expansion’ van César, die afhankelijk van de tentoonstellingskalender afwisselend gepresenteerd worden. Een echte ‘must’ in het museum is de verzameling grafische kunst die in de vele laden en schuifkasten verborgen zit. Zo kan je ongeveer een 200 tekeningen en prenten ontdekken. Openen en op je gemak bekijken dus. Er steekt heel wat schoons tussen.

Persoonlijk hou ik het meest van de verzameling Circus van Karel Appel. Het was een schenking van de kunstenaar zelf wat meteen zijn generositeit beklemtoont.

Het LAAC heeft zo’n 1000 werken van de kunstliefhebber Gilbert Delaine en meer dan 300 schilderijen, beelden, tekeningen, gravures, foto’s die sinds de opening in 2005 gekocht of geschonken zijn. De collectie weerspiegelt de Franse kunst van het tweede deel van de 20ste eeuw en enkele werken uit het Interbellum.

Sinds 2009 heeft het museum het label Famille Plus omdat het bijzondere aandacht besteedt aan kinderen en (groot)ouders

Laac is te bezoeken aan speciaal tarief want in 2014 kan je 16 Noord-Franse musea bezoeken aan een speciaal tarief : 2 personen voor de prijs van 1 met kortingsbonnen uit de toeristische gids ‘Op stap in Noord-Frankrijk’. Gratis aan te vragen via www.opstapinnoordfrankrijk.com

De website van  het museum is in drie talen en dat alleen al verdient een pluim !

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
14 + 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.