Vergeet me niet is een docu over Alzheimer.

 

Gretel lijdt aan Alzheimer. Haar zoon David keert voor enkele weken terug naar zijn ouderlijk huis om zijn vader bij te staan bij haar verzorging en maakt een portret van zijn moeder. Hij documenteert haar gestage verval, maar vertelt ook het verhaal van de vrouw achter de ziekte: haar turbulente verleden als activiste voor vrouwenrechten en vrije liefde in de woelige jaren ’60. Het contrast met haar huidige situatie is scherp.

Het begint met een kattebelletje op de koelkast om daarna het hoofdgerecht te vergeten bij de kerstmaaltijd. Zo aten ze dan maar een bord soep want dat kan best maar hier blijft het niet bij. We zien hoe Gretel verschrompelt in anderhalf uur film van sterke dame naar een schimmig meisje. Heel harde beelden maar herkenbaar voor wie het meemaakt. De jonge cineast David Sieveking windt er geen doekjes rond. We zien hem samen met zijn vader worstelen met schuldgevoelens als de keuze voor een verzorgingstehuis onvermijdelijk wordt.

De jonge Duitse cineast David Sieveking filmde van akelig dichtbij het verval van het geheugen van zijn moeder Gretel, ten prooi aan alzheimer. Maar hij doet dat openhartige, liefdevol en de nodige humor.

‘Vergeet me Niet’ is een erg persoonlijke, maar tegelijk universele film over relaties, de liefde, leven en dood. Ontroerend, maar ook opvallend onsentimenteel. Een prachtig document over het echte leven, en de eindigheid ervan. ‘Vergeet me Niet’ of ‘Vergiss Mein Nicht’ zoals de originele titel luidt, werd vorig jaar op het filmfestival van Locarno bekroond met de Critics Award en op het Poolse Planete + Doc Festival met de Millennium Jury Award.

David Sieveking / Duitsland / 2013 / 1u28 / Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
De DVD uitgave bevat naast de film ook enkele unieke extra’s zoals een interview met de regisseur en de producent en een making of.

Www.daltondistribution.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
24 − 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.