Urk zegt u ?

Wettelijk getrouwde ongelovige, zonder kinderen, die artikelen schrijft. Dat Curriculum Vitae is niet bepaald een toegangsticket tot de Urkerse samenleving. En toch moet de journalist van De Morgen het er mee doen. En hij doet dat meer dan voortreffelijk. Vijfentwintig kerken zijn er in Urk en Matthias M.R. Declercq heeft ze allemaal bezocht. Maar daar in Gods eigen vissersdorp gaat hij ook mee vissen en drinken. Matthias Declercq fileert het dorp helemaal in de stijl van Theroux.

De pas beginnende journalist Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Op een drafje vlug heen en meteen terug. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland zes maand te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap. Dat is toch droom van elke journalist denk ik dan.

Urk en de Urkers zijn voor een buitenstaander helemaal niet te vatten. Een voormalig eiland, ingepolderd en nu een deel van Flevoland. Maar in het hoofd van de Urkers is hun gemeente nog altijd een eiland – vandaar op Urk, niet in Urk. Iedereen is visser of werkt er in de visindustrie en iedereen kent iedereen. Wie in Urk geboren wordt, trouwt er met een Urker en wordt er ook begraven. Zondag is de dag des Heere en valt het leven stil. Op zondag zetten de Urkers de elektriciteit uit en wordt er niet gewerkt dus ook niet gekookt. Niet meteen goed voor het toerisme. In elk huis ligt er maar één boek en dat is de Bijbel. Er is noch televisie noch radio.

In Urk zorgt iedereen voor elkaar.  Als je tenminste keurig aan alle voorwaarden blijft voldoen.  Je bent een Urker. Je hebt een Urke als partner. En je maakt Urkers. Wie aan het keurslijf van de sociale controle wilt ontsnappen, betaalt een hoge prijs. Anders zijn wordt meteen afgestraft. Ongelovig zijn kan niet, homoseksueel zijn ook al niet.

Een jonge vrouw die in haar jeugd door haar vader, lid van een strenge kerk, is misbruikt, wordt door haar ouders terechtgewezen omdat ze de affaire niet achter zich kan laten. Voor de kerk ontkent vader alles, moeder zwijgt in alle talen  en het kerkbestuur veegt alles onder de mat. Ook dat is Urk.

Naast God en vis er ook de coke in Urk. Overal in Urk verrijzen illegale bars, niet alleen op industrieterreinen, maar ook in het tuinhuis van mensen, in garageboxen en zelfs in vrachtcontainers waar ze een raam in monteren.  Daar kun je spotgoedkoop drinken en coke bestellen.

Declercq schreef een prachtig werk over Urk en ik heb het dan ook in één URK uitgelezen.

Standaard Uitgeverij. Prijs 21,99.
De ontdekking van Urk. Matthias M.R. Declercq.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
27 ⁄ 9 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.