United Comics

Het stripmusem geeft  carte blanche aan 9 auteurs-curatoren om de hedendaagse Belgische stripcreaties in beeld te brengen. Naast hun eigen werk presenteren deze negen curatoren het werk van collega’s met niet alleen ruimte voor allerhande stijlen maar ook leeftijden. Een aanrader voor wie jong en nieuw talent wil leren kennen. Niet minder dan 27 auteurs passeren de revue. De expo werd opgebouwd in samenwerking met twee Belgische auteursverenigingen namelijk AKA (Akademie voor Belgische Stripauteurs) en ABDIL (Auteurs de Bande Dessinéé et de l’Illustration Reunies)

Er waait een nieuwe wind door het Stripmuseum. Sinds de aanstelling van Isabelle Debekker als nieuwe directrice zoekt het museum meer aansluiting bij de auteurs en op hedendaagse Belgische strips. Daarom is ‘ United Comics of Belgium ‘meteen een goede aanzet. De expo zoomt helemaal in op de auteurs en  geeft antwoord op de vraag  : “Hoe ziet de stripcreatie in Belgie er vandaag uit in 2021 ? ” Natuurlijk is dat een onvolledig beeld want je kan niet iedereen tonen maar je krijgt toch een mooi overzicht van zowel twintigers, veertigers als zestigers en zelfs nog meer. De jongste  zijn amper 30 en de oudste is 83. Ze komen uit beide landsdelen met gelijkheid van gender en diverse stijlen van klassiek tot experimenteel.

Boerderij bij Zomergem, schilderij van de lockdown op het platteland. Jana Vasiljevic.

 

Die diversiteit in stijlen maakt de expo zo boeiend. Zo voelt het werk van Jana Vasiljevic Roger Raveel-achtig aan. Zij is een illustratrice en striptekenares uit Gent. Na haar opleidingen design en illustratrie wordt ze actief lid van de collectieven ‘Tieten met haar’ en ‘Les VoiZines’. Haar werk wordt vaak gekarakteriseerd als “zwarte lijnen vol humor”. Ze werkt aan een boek over haar jeugdherinneringen – ze groeide op in Servië in de jaren ’90.

Cover voor het maandelijks Fanzine Ketje. Max de Radiguès

Max de Radiguès gaat origineel te werk. Hij is stripmaker , uitgever bij L’employé du Moi en bij Sarbacane. Hij publiceerde een hele reeks strips voor jongeren en volwassenen. Naast zijn reguliere productie blijft hij erg gehecht aan zelfpublicatie. Zijn verhalen verschijnen eerste als maandelijkse fanzine ‘Ketje’ die hij aan zijn lezers opstuurt voor ze als albums verschijnen.

Maar het Stripmuseum is meer dan deze tijdelijke tentoonstelling uiteraard. Het is vooral een heerlijke plaats om te vertoeven in de wereld van strips en verbeelding. En dat in het centrum van Brussel. Al meer dan 25 jaar richt het museum de spots op de auteurs en de helden van de Negende Kunst. Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er als bezoeker kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Er is een prachtige heel grote shop. Er is een café in Horta-stijl maar nu dicht uiteraard door Corona. Maar het is vooral het gebouw an sich die een bezoek zo uitzonderlijk maakt. Het uitzonderlijke art nouveau-gebouw van Victor Horta is in 1906 ontworpen en werd in 1988 gerenoveerd.

United Comics of Belgium loopt nog tot 26 september in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20 in Brussel.  www.stripmuseum.be . Website van de tentoonstelling : https://united-comics-of-belgium-comics.exhibitions.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
28 − 28 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.