Thomas More in Leuven

Het was met tijdslot te doen zaterdag in Museum M. En maar goed ook want dan heb je plaats en ruimte om deze prachtige expo te bezoeken.  Wat ook opviel is de vriendelijkheid van het personeel in M. Alsof je al een beetje in Utopia binnenstapte.  Een pluim voor M dus !
Ze hebben er zeven jaar voorbereidingswerk aan gehad aan ‘Op zoek naar Utopia’.  Nog nooit werden in Leuven zoveel meesterwerken samengebracht.  Het is een uitgepuurde selectie van schilderijen, wandtapijten, sculpturen, tekeningen, wetenschappelijke instrumenten en miniaturen. Ze vertellen allen het verhaal van de mens die vijfhonderd jaar geleden koortsachtig op zoek ging naar Utopia, naar een betere wereld zeg maar. De tentoonstelling steunt op drie pijlers: ze biedt een staalkaart van Vlaamse meesters, toont topwerken die nooit eerder samen te zien waren én ze bevat een grote diversiteit aan objecten. Curator Jan Van der Stock is niet aan zijn proefstuk toe. Hij zorgde met de tentoonstelling over Rogier Van der Weyden in 2009 al voor een onverhoopt succes.

500 jaar geleden was het best spannend in de Drukkerij van Aalstenaar Dirk Martens in Leuven. Thomas More zijn gouden boekje over de ideale republiek en het nieuwe eiland ‘Utopia’, rolde van de persen.   More had het neergepend in het Latijn en zijn vriend Erasmus had de titel bedacht. In Museum M kan je een zeldzame eerste druk bewonderen. Het topstuk is een uitzonderlijke bruikleen van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het gaat om een eerste druk van het boek. Van de ongeveer dertig exemplaren die wereldwijd nog worden bewaard, maken er vandaag twee deel uit van de verzameling van de Koninklijke Bibliotheek. Het boek is kwetsbaar en wordt zelden tentoongesteld.

De Engelse humanist Thomas More kwam geregeld naar Vlaanderen als gezant van de Engelse koning. Hij verbleef in Brugge, Antwerpen, Mechelen en hield er vrienden als Erasmus (Lof der Zotheid) en Pieter Gillis (Stadsgriffier in Antwerpen) aan over. Samen bedachten ze een ideale wereld. Toen More nog advocaat was in London, leerde hij Erasmus kennen. Later werd More lid van het Engelse lagerhuis en werd hij in 1529 door Hendrik VIII benoemd als Lord Chancellor zijn rechterhand zeg maar. Maar Hendirk VIII liet More in 1535 onthoofden, omdat hij de koning niet wou erkennen als hoofd van de afgescheurde Anglicaanse kerk.

In het eerste deel van de expo kan je prachtige portretten bewonderen van Erasmus en Gillis geschilderd door Quinten Metsys.  Van More is ook werk te zien gebaseerd op een werk van Hans Holbein.

In het tweede deel hangt een heel mooi wandtapijt dat geweven is naar het thema ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch. Het is van een onbekende Brusselse meester en je kan er blijven naar kijken naar al die taferelen. Tenslotte verdienen ook de drie Besloten Hofjes uit Mechelen speciale aandacht. Ze werden naar aanleiding van de tentoonstelling geconserveerd en de bezoekers van Op zoek naar Utopia zijn de eersten die ze in hun volle, hernieuwde glorie te zien krijgen. Daarna verhuizen ze voor altijd naar het nieuwe stadsmuseum in Mechelen. Het is een primeur waar de organisatie trots op is, mede omdat de Besloten Hofjes op de Vlaamse Topstukkenlijst staan.

In het derde deel zie je waar More zijn inspiratie vandaan haalde namelijk de ontdekking van de nieuwe werelden in de 16de eeuw. Hier veel topografische kaarten en afbeeldingen van exotische mensen. Hoogtepunt is hier de kaart Mappa Mundi van de Franse kaartenmaker Pierre Desceliers. De wereld achter de horizon wordt minder onbekend als de Franse kaartenmaker zijn fameuze Mappa Mundi op perkament uittekent voor de Franse koning.

In het laatse deel van de expo zien we veel wetenschappelijke meetinstrumenten en het bijzonder mooie portret namelijk het “Portret van een meisje met een armillarium” van Jan Gossaert. Het sublieme portret van een jonge prinses met een armillarium in de hand, komt uit de National Gallery in Londen en  is tevens het campagnebeeld van de tentoonstelling.

Nog tot 17 januari in Museum M in Leuven. www.utopialeuven.be

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
46 ⁄ 23 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.