Theater Aan Zee bestaat 20 jaar

Van 28 juli tot en met 6 augustus loopt Theater Aan Zee, TAZ, dat dit jaar 20 jaar bestaat. Het eerste jaar kreeg al meteen internationale media-aandacht maar dat had te maken met de naakte man met varkensneus die in de vitrine van een slagerij in de Adolf Buylstraat lag. De BBC was er als de kippen bij.  De 20ste TAZ-editie grijpt dan ook terug naar het verleden. Er worden voorstellingen van toen hernomen en er komt een salondebat over 20 jaar TAZ.  Zelf kijk ik uit naar de “Kleine Bezetting’ het afstudeerproject dat Bruno Vanden Broecke en Natali Broods zestien jaar geleden presenteerden op TAZ. Ze hernemen het stuk opnieuw en de conversatie tussen het koppel dat ze spelen, is geenszins voorbijgestreefd. Marc Lybaert, medeoprichter van TAZ, gaat na de voorstelling in gesprek met Natali en Bruno.

Maar TAZ dat is vooral ook jong werk laten zien. De programmatoren Sophie de Somere en Merel Heering prospecteerden niet minder dan 300 voorstellingen en selecteerden daaruit werk van de Kleinkunstafdeling Conservatorium Antwerpen, De Toneelacademie Maastricht, LUCA drama Leuven, de Mimeopleiding, DasArts en SNDO uit Amsterdam, KASK Gent maar ook van de productiehuizen WPZimmer, Dansateliers en Vincent Company. Dit jaar komt er circa evenveel werk uit Vlaanderen als uit Nederland.

Hoofdbrok blijft natuurlijk de premières (waaronder vier Belgische), een Try-Out van Wim Helsen en een Avant-Première die ons tonen wat we volgend seizoen in de theaterzalen mogen verwachten.

Literatuurliefhebbers krijgen De Debutanten voorgeschoteld. Acht auteurs stellen hun eerste werk voor. Ze lezen voor uit het werk en worden geïnterviewd door Friedl’ Lesage.  De Acht dan zijn  Lize Spit (Het Smelt), Kris Van Steenberge (Woesten),  Lara Taveirne (De kinderen van Calais), Mustafa Kör (De lammeren), Isabelle Rossaert (Dat is wat ik bemin), Alicja Gescinska (Een soort van liefde), Rebakka De Wit (We komen nog één wonder tekort) en Sven Vitse (Ondier).
Het Leopoldpark wordt terug Familiepark voor  de kinderen.  Er is vaste afspraak om 11u en 15u voor de gratis voorstellingen aan de tribune. Zondag 7 augustus wordt de Leopold II-laan afgesloten voor de ‘pot-luck-picknick’. Er wordt een superlange tafel geïnstalleerd en je mag vrij aanschuiven mits je ook iets meebrengt om te delen. Dit jaar wordt de Debutantenprijs uitgereikt. Niet alleen een geldelijke prijs, maar ook een schrijversresidentie van drie weken in Oostende.

Heel bijzonder lijkt me het project ‘Post, Present, Future’. Tijdens TAZ2011 installeerde de Britse kunstenares Ruth Cross zich met haar bureau op de Oostendse Zeedijk. Bezoekers kregen de kans om, met zicht op zee, een brief te sturen naar hun toekomstige zelf over vijf jaar. Twee weken voor TAZ keert Ruth terug om deze brieven persoonlijk te overhandigen. Herinneren de mensen zich nog dat ze die brief schreven ? Is hun leven veranderd ? Samen met Ayla van Kessel maakt ze een kortfilm van de kleine intieme momenten wanneer de ontvangers voor het eerst hun envelop opendoen.

Ticketverkoop start op 13 juni bij het Uitloket in de Grote Post of Toerismedienst Oostende en via www.theater

Bewaren

Bewaren

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
50 ⁄ 25 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.