The Artist/Knight in Kasteel van Gaasbeek

Eleni Mylonas, The General, 2014, digitale fotoafdruk, ingelijst, 145 x 198 cm, © Eleni Mylonas 2014

De zomertentoonstelling in Gaasbeek gaat over ridders. Toen ik de expo voor het eerst zag, dacht ik daar eerder thematisch over en zag in het kasteel enkel een invulling van de ruimtes met kunstenaars die iets gemaakt hadden met ridders. Maar de curator Joanna De Vos stelt dat ze kunstenaars gezocht heeft die de ridderlijkheid in zichzelf dragen. De overgave, het nastreven zeg maar van het nobele, niet opgeven ook al vraagt niemand naar je werk, ook dat zijn doelen die tal van kunstenaars nastreven.

Toen ging ik de expo anders gaan zien. In Gaasbeek ben je altijd gecharmeerd door het kasteel zelf en hoe ze daar dan moderne kunst binnenin installeren. Wie me heel erg raakte was de Japanner Meiro Koizumi. In het najaar van 2016 presenteerde het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland. In het Kasteel van Gaasbeek zag ik werk van hem terug. In de video ‘Portrait of a Young Samurai’ neemt een jonge strijder afscheid van zijn familie. De vliegeniershelm doet denken aan Japanse Kamikaze -zelfmoorden. Koizumi (1976) is vooral een filmmaker, maar hij maakt ook performances en video-installaties. Veelal over zijn Japan en over de scheefgetrokken relatie tussen de staat en het individu. Indrukwekkende video.

Credits : Meiro Koizumi, Portrait of a Young Samurai, installatie op Arts Maebashi, 2009, video-installatie op 4 schermen, 9′, met dank aan de kunstenaar, Annet Gelink Gallery (Amsterdam) en MUJIN-TO

Heel sterk vond ik ook werk van Oda Jaunes Evermore. Je ziet samengesmolten lichaamsdelen en organen en toch oogt het heel poëtisch. Het is haar manier om haar mentale of spirituele staat te tonen die ze omschrijft als getormenteerd en tegelijk poëtisch. Naast het schilderij staat ook een porseleinen vaas die ze ook met olieverf beschilderde.

Boven het bed van Markiezin Marie Peyrat hangt een harnas met uitgesproken vrouwelijke vormen. Niets vreemds zou je zo denken maar als je het verhaal leest van ontdek je meteen de ridderlijkheid van de kunstenares. De Afghaanse Kubra Khademi liep in 2015 door de straten van Kaboel in het harnas omdat ze protesteerde tegen seksueel geweld. Ze moest meteen het land verlaten. Zowel een video-opname als het harnas zelf zijn in de slaapkamer van de voormalige markiezin van het kasteel te zien. Later werd Khademi die naar Frankrijk vluchtte daar tot ridder geslagen.

Credits : Kubra khademi, Armor, 2015, performance in Kaboel, Afghanistan, 8′, courtesy de kunstenaar, foto Naim Karimi

Veel schaakborden (the knigh’s move) in de expo ook. Eentje van Damien Hirst, eentje van Yoko Ono, van Tracey Enim en van Barbara Kruger.

In de Rubenskamer hangt een werk van Marko Velk “Collision’, een hevige onthoofdingscène. In dat kleine zaaltje tegenover hem een portret van de onthoofde Graaf van Egmont.

In de Infantekamer werk van Elini Mylonas. ‘ The General’ toont de kunstenares met een vergiet op haar hoofd. Het werk refereert naar de demonstranten op het Egyptische Tahirplein tijdens de Arabische Lente in 2011. Om zich te beschermen maakten ze hoeden van huisraad.

Wie kasteel bezoekt krijgt altijd bezoekersgids mee. Dat vind ik wel mooie troef van het kasteel dat er altijd heel duidelijke info meegegeven wordt. Ook in het Frans en in het Engels.

Praktische informatie : van di. 11 juli tot en met zo. 5 november 2017, open van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u), maandag gesloten. Tickets kosten €12, reductie- en groepstarief €10, tot 18 jaar €2, tot 7 jaar gratis. Een combiticket voor een bezoek aan de expo en de museumtuin kost €13. Meer informatie over Joanna De Vos vindt u op www.joannadevos.be.
De catalogus ‘The Artist/Knight’, uitgegeven door Hannibal, kost €24,50.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
28 ⁄ 7 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.