Taz Oostende lost zijn duiven in Gent

Normaliter zou ik het nooit doen mij begeven naar de Versluys-tempel van de basket in Oostende. Maar TAZ (Theater aan Zee) presenteerde er haar programma. Ben toch stiekem eens gaan kijken beneden waar ze aan trainen waren. Grote mensen. Heel grote mensen die basketters.

Dirk Pauwels, de ex-directeur van het Gentse kunstencentrum Campo, is dit jaar de gastcurator van TAZ. Zoals steeds is het programma opgebouwd met voorstellingen van kunstenaars die vandaag het kunstenlandschap bepalen aangevuld met premières, maar ook internationale artiesten. Voor Pauwels was het belangrijk om ook samen met TAZ nieuwe creaties uit de grond te stampen. ‘In Soirée Emancipée’ brengen vier zangeressen en actrices het werk van dichter en cabaretier Drs. P. De Nederlander is gerust een uniek geval, door een oudere generatie op handen gedragen maar voor de meeste jongeren een nobele onbekende.
Om deze in 2015 overleden liedjes-bricoleur te eren, brengen Jean Blaute en Jan De Smet, twee muzikale vrienden en kenners van Drs. P, samen met Stoy Stoffelen, Wouter Berlaen​, Fay Lovsky, Ineke Nijssen, Nele Paelinck en Maaike Cafmeyer een muzikale ode aan deze geniale man.

Met ‘Misschien Marieke’ schrijft Lieve Blancquaert in samenwerking met actrice Greet Jacobs haar eerste theatertekst, dit op basis van diepgaande gesprekken met Oostendse thuisloze moeders. ‘Ik had een theaterstuk gevraagd, maar kreeg een mokerslag in de plaats’, vertelde Pauwels op de persconferentie over het aangrijpende resultaat. Voor het project ‘De Kleine Boodschap’, waar bij de start van een voorstelling een tekst werd gebracht (TAZ#2015), schreef Lieve Blancquaert een verhaal over een moeder die haar kind afstaat. Dirk Pauwels, geboeid door haar allereerste tekst, nodigde haar uit om samen met actrice Greet Jacobs een monoloog te schrijven speciaal voor TAZ. Lieve ging hiervoor in gesprek met Oostendse moeders, die in kwetsbare omstandigheden leven. Het resultaat is een beklijvende voorstelling over wat het betekent moeder te worden in een wereld die tegen jouw richting in lijkt te draaien.

‘In Stukken’ is dan weer een voorstelling met een groep kinderen uit Oostende die onder begeleiding van twee acteurs een voorstelling brengen over de relatie tussen en ouders en kinderen. Ze gaan aan de slag met teksten van Eric De Volder. ‘We zijn hiervoor niet aan het werk gegaan met creatieve kinderen en dito ouders, maar met kinderen die anders niet aan bod komen’ aldus Pauwels. Als belangrijke compagnon de route van Eric De Volder, nodigt hij Ineke Nijssen en Hendrik Van Doorn uit om samen met zeven Oostendse kinderen de voorstelling IN STUKKEN te maken. Hendrik en Ineke speelden van in de begindagen bij Toneelgroep Ceremonia, het gezelschap van wijlen Eric De Volder. Typerend voor zijn werk is de groteske speelstijl, grote verhalen van de kleine mens komen op herkenbare, meestal tragikomische wijze tot leven. Compagnon de route Geert Vanoorlé zorgt ook deze keer voor de karakteristieke vormgeving en belichting.

Het Familiepark wordt tijdens Theater aan Zee erg druk bezocht daarom is er zelfs dit jaar een aparte brochure. Er is zelfs dit jaar een aparte theatertent tijdens de dag voor kindervoorstellingen en ‘s avonds brengt Warre Borgmans er een avondprogramma. ‘Nog even voor het slapengaan’ overschouwt de dag met tussendoor teksten en liedjes en een vleugje poëzie gebracht door Charlotte Van den Broeck.

Daarnaast is dit jaar ‘Op Sleeptouw’ een aanvulling in het literaire programma. Schrijvers nemen een select groepje van ongeveer 20 mensen mee naar een bijzondere locaties en vertellen over hun inspiratiebronnen. Wie wil kan dus mee met onder meer Eric Vlaminck, Gerda Dendooven, Chris de Stoop en Jeroen Olyslaeghers. Helaas deze laatste al volgeboekt. TAZ leert me dat je heel snel tickets moet bestellen.

Qua locaties springt dit jaar de Versluys Dôme in het oog. TAZ staat bekend voor de bijzondere locaties die omgetoverd worden tot het decor voor theater. ‘We hadden nood aan een extra grote theaterzaal om te voldoen aan de grote vraag voor extra tickets. We mogen deze locatie gratis gebruiken en zullen hier een theaterzaal bouwen’ vertelt Luc Muylaert nog. ‘Risjaar Drei’ van Dramatique Olympique wordt er gespeeld. Maar helaas al uitverkocht.

Voor het eerst in zijn bestaan wordt TAZ ‘ingevlogen’.
In Gent – de plek waar curator Dirk Pauwels zich thuis voelt – zullen op 26 juli om 13u tachtig duiven worden gelost. Als ze recht huiswaarts vliegen, strijken ze een uurtje later neer in Oostende. Om het snelst!

Elke duif brengt een bericht mee van een Oostendenaar wiens stem niet zo hoorbaar is, medeburgers die door diverse oorzaken niet makkelijk toegang vinden of krijgen tot de culturele omgevingen waar anderen zo vlot in floreren. Tachtig kleine zinnetjes, kleine boodschapjes, wensen en getuigenissen, mooi in hun eenvoud, krachtig in hun kwetsbaarheid.

Tijdens het festival krijgen deze diverse stemmen een prominente plek in het hart van het festival.

Theater Aan Zee loopt deze zomer van 27 juli tot en met 5 augustus in Oostende. Alle info op www.theateraanzee.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
14 ⁄ 7 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.