Street Art in Brussel

 

De Stad Brussel heeft deze zomer tien nieuwe streetart-kunstwerken besteld. Die werden vorige week voorgesteld  door Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). In een Engelse dubbeldekker en in het bijzijn van de kunstenaars, trokken we door Brussel stad op zoek naar graffiti, street art, fresco’s en meer van dat. Het enthousiasme was groot vooral van de kunstenaars uit. En terecht ze mogen er fier op zijn. Er zitten pareltje tussen. Maar de werken zijn vooral groot, heel groot soms !

Het eerste werk dat we te zien krijgen is de betoncentrale CCB, naast het kanaal gelegen aan Thurn en Taxis. Het artistiek duo HELL’O Monster heeft er lange dagen aan gewerkt want het is dan ook 1000 vierkante meter groot. Jérôme Meynen en Antoine Detaille spreken van de grootste muurschildering in Brussel.  De twee reizen al meer dan tien jaar door Europa met hun monsters. Hun fresco’s tonen systematisch hybride wezens, half plant, half vogel. Typisch voor het duo zijn de opvallende, intense (pastel) kleuren. Ze dragen geen bepaalde boodschap uit, het gaat om de esthetiek.
Ook éen van drie tunnels van de noord-zuidverbinding werden onder handen genomen, door 10ème Arte. De Italiaanse Elisa en de Spaanse Almudena zijn geen onbekenden voor Parcours Street Art. In 2016 deden ze al mee aan de projectoproep om een kunstwerk op een openbaar toilet te plaatsen. Deze keer zien ze het grootser. Een lichte achtergrond, lijnen die doen denken aan de straten van Marollen en wonderlijke personages uit het betoverde en betoverende universum van deze jonge illustratrices.

Treinreizigers zullen zeker het werk van Nean al gespot hebben. Fabian Hupan alias Nean is een Brusselaar van 26. Hij is een geniale portretschilder. De onderwerpen die de kunstenaar uitbeeldt, staan veraf van waar graffiti meestal over gaat. Zelf zegt hij zich te laten inspireren door de traditionele schilderkunst van Klimt, Schiele en Toulouse-Lautrec. Voor deze muurschildering werd Nean in het kader van een Rode Kruiscampagne over stamceldonatie gevraagd om twee personen af te beelden, een moeder en haar zoon.

Voortrekker van de ‘urban culture’ is ongetwijfeld Sozy-one. Geboren in 1973 in een Spaans gezin groeide Pablo Sozyone Gonzalez op in Brussel. Een prachtvogel siert een gebouw aan de Van Praet Brug. Dit grote project wordt uitgevoerd in samenwerking met CityDev, dat onlangs eigenaar werd van dit gebouw, en de ASBL une Ville en Couleur. De stijl van de kunstenaar is krachtig, charismatisch en onderscheidt zich van andere kunstenaars door hypnotiserende vormen die oproepen tot hun elektrische kleuren.

Geen rondleidingen met de bus

Want wat er verder met de streetart in de Stad Brussel moet gebeuren, wordt later nog beslist. Momenteel zijn er geen rondleidingen met een bus maar dat zou kunnen veranderen naar de toekomst toe. Kunstliefhebbers kunnen op de website alle kunstwerken op een interactieve kaart terugvinden, met informatie over het werk en de kunstenaar zelf. Aan de hand van verschillende criteria kunnen ze een eigen wandeling uitstippelen, waarbij een app hen doorheen de stad loodst. De website stelt ook zelf twee routes voor, één langs de Grote Markt en één in de Marollenwijk. Wie de kunstwerken wil ontdekken, kan dus best de website raadplegen : www.parcoursstreetart.brussels. De website is in het Frans, Engels en Nederlands.

Credits beelden : Eric Danhier en Ville de Bruxelles.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
30 + 9 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.