Sinterklaas met zijn letterkoekjes, nic-nacjes en speculaas

In het OCMW- woonzorgcentrum ‘WZC De Vijvers’ in Ledeberg was het onlangs koeken smullen geblazen, want daar stelden Robert Declerck en Margit Sarbogardi hun nieuwste boek ‘Nog een koekje?’ voor. Eerder schreven ze al ‘Nog een snoepje ? Lekkers uit grootmoeders tijd.’

Eén van de bewoonsters van de Vijvers, Christiane Mestdagh, had samen met Margit Sarbogardi een Petit-beurre-taart gemaakt. Dat is een taart die je kan maken zonder bakken. Dat is altijd handig voor wie niet bakken kan, maar het was een zwaar stuk dat we achter de kiezen kregen. Je moest er warempel even bij gaan zitten.

Om de bewoners helemaal in de koekjessfeer te brengen, vonden er in de Vijvers, in de dagen voor de persvoorstelling, allerlei randactiviteiten rond koekjes bakken plaats. Er was een koekjesquiz, en op elke afdeling werden er wafels gemaakt.

Mij lijkt het Ledebergse woonzorgcentrum vooral een open en toegankelijk huis waar iedereen uit de buurt welgekomen is. “Voor zijn bewoners wil De Vijvers een echte thuis zijn, waar plaats is voor amusement en plezier, voor lekker eten en voor cultuur. Allemaal zaken die in dit boek verenigd zijn” lezen we in de persmap.

Dat dit geen loze woorden zijn, weet co-auteur Margit Sarbogardi als geen ander. Zij is nauw betrokken bij het bewonerscomité ‘De Rietgracht’ dat mensen uit Ledeberg bij elkaar wil brengen. Zo organiseren ze in De Vijvers jaarlijks het buurtontbijt, dat de bewoners van het woonzorgcentrum en van de wijk samenbrengt.

Wie thuis nu eens wil een koekje bakken uit de oude doos, kan zijn gang gaan. Begijnenkoeken, Brugse achtjes, kattentongen, lukken, spiegeltjes, pain à la grecque, tattepoem… ze zijn niet echt verdwenen, maar wel moeilijk te vinden. Wil jij toch zo een klassieker in je oven zetten, dan haal je best het boekje van Margit en Robert in huis.

Zij leren ons ook wat het onderscheid is tussen een Brusselse en een Luikse wafel. Het verschil zit ‘m in de kristalsuiker in het deeg aan de buitenzijde van die laatste. Daarnaast gebruik je voor de Luikse variant gerezen deeg. Ook de vorm is verschillend: de Luikse wafel heeft de vorm van een ovaal of een ruit, terwijl de Brusselse rechthoekig is.

In het boekje staan ook nog recepten van boekweitkoeken, peperkoek, wafeltjes en speculaas.

Vooral de broodpudding kon mij wel bekoren. Hierbij het recept voor een goede “bodding”. Een basisrecept wel te verstaan. Je kan er eindeloos dingen aan toevoegen.
– Verkruimel oud brood en koekjes in melk en laat enkele uren op een koele plaats weken
– Voeg 3 eieren toe
– Kneed het geheel en voeg niet meer melk toe dan het brood kan opnemen
– Doe er ook nog 1 pakje vanillesuiker bij en 1 lepel kandijsuiker per liter melk die nodig was.
Voeg rozijnen toe naar eigen smaak.
– Laat drie kwartier tot een uur bakken in een springvorm, bij 180°C.
– Haal de pudding pas uit de vorm na volledige afkoeling.

Ook Oma Fonkel van het snoepwinkeltje in de televisiereeks Mega Mindy was aanwezig. Actrice Nicky Langley is dan ook zowat de bekendste oma van Vlaanderen. Zij vond het een ook een goed kookboek omdat de recepten eenvoudig en kort zijn. Ook het boek zelf is heel duidelijk gestructureerd. Je hebt de recepten per alfabet en dan is er nog een hoofdstuk over bekende koekjesmerken in ons land, als daar zijn : Bicobel in Lokeren, De Beukelaer/Parein/Lu, Delacre, Jules Destrooper, Lotus, Meli, Oud Huis Deman, Poppies, Vondelmolen en Willems Biscuits.

Als uitstap in Gent naar een koekjesparadijs wordt Julie’s House vermeld. Julie op de Kraanlei bakt alles volgens eigen recepten, al is de inspiratie van elders ook mooi meegenomen. Ze ging bijvoorbeeld enkele dagen bij een oude Franse bakker in de leer om de beste croissants te kunnen bakken.

Straks is het 6 december en dan komt Sinterklaas met zijn letterkoekjes, nic-nacjes en speculaas. En volgende week doe ik een wafelenbak. Of dacht je dat die alleen bij Nero doorgingen?

‘Nog een koekje’ door  Door Robert Declerck en Margit Sarbogardi. Uitgegeven door het Davidsfonds. Prijs: 24,95 Euro. Illustraties van Jan Crab.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
21 × 12 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.