Scheetjes van kokend gas loslaten

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterbloem als hij op een nacht een schilderij boven zijn bed in stapt. Dat was toch bij Godfried Bomans zo. Een jeugdherinnering dat werkje van Bomans.
Sindsdien heb ik nooit meer iets gelezen over insecten tot ik een boek van Lannoo zag liggen. Over de wondere wereld van insecten met tekeningen van Medy Oberendorff, tekst van Bart Rossel en vormgegeven door Gert Dooreman. Of zoals het boek citeert met nette letters van Rossel, voorzien van fraaie, naar het leven getekende platen van Oberendorff en zo duidelijk mogelijk geschikt door Dooreman. Bart Rossel is CEO van ‘Oystershell’ en bio-ingenieur. Oystershell verdeelt voorschriftvrije geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld insectensprays. Vandaar zijn debuut als kinderboekenauteur met “Het wonderlijke insectenboek’. Want hij had al mening powerpoint-presentaties gemaakt over insecten voor zijn bedrijf.

Ik viel vooral voor de tekeningen van Oberendorff. Medy studeerde ooit af op het tekenen van insecten. Als kind in Helmond kroop ze thuis ooit uit de kelder met een grote spin op haar hand. Trots toonde ze het diertje aan haar geschrokken moeder.  Niet zo vreemd dus, dat tekeningen van haar hand ‘Het Wonderlijke Insectenboek’ sieren. Deze uitgave  is voor kinderen vanaf 8 jaar maar als volwassene leer je ook wat. Na het lezen van dit boek kijkt je anders naar insecten.

Het gaat misschien over kleine beestjes maar het is een bijzonder groot boek. Als je het openslaat is het ruim een halve meter breed en veertig centimeter hoog. Het komt de hyperrealistische tekeningen van Oberendorff ten goede. We zien sterk ingezoomd hoe een luis door een haardos kruipt, hoe een cicade zich uit zijn oude jasje wurmt en hoe een een Afrikaanse bombardeerkever  met scheetjes van kokend gas een boomkikker op afstand houdt.

In zeven hoofdstukken komen allerlei aspecten van de insectenwereld aan bod: van hun vernuftige verdedigingsmechanismen tegen vijanden tot de meest wonderlijke voortplantingsrituelen.

De bombardeerkever is een kwaaie kerel. Wat hem echt bijzonder maakt is het kokend mengsel in zijn buik. Hij heeft twee klieren in zijn achterlijf. Klieren zijn zakjes met vocht. In elk kliertje zit een chemisch product dat je niet met elkaar mag mengen. Doe je dat toch, dan krijg je een geweldige bom van zuurstofgas. Als hij boos is, of zelfs als je hem gewoon wat kietelt, mengt hij die twee stoffen in zijn kont tot een kokend sopje van meer dan honderd graden. Dat sopje mikt hij met een knal op zijn vijand .Waarom vliegt die kever door die knal dan niet zelf de lucht in ? De ontploffing is krachtig genoeg om de bombardeerkever op te blazen en toch doet het hem niets ! Wetenschappers hebben ontdekt hoe dat komt. Ze namen het geluid van de ontploffing op en speelden het vertraagd af. Toen hoorden ze niet één luide knal maar honderden korte scheetjes van kokend gas. Tussen de plofjes door zet de bombardeerkever zich met zijn pootjes schrap. Maar wordt de kont van  de kever geen honderd graden ? Wel, de twee producten worden pas op het laatste moment bij elkaar gevoegd. Dat gebeurt in een mengkamertje veilig bij de uitgang. Het hete goedje wordt er vervolgens onmiddellijk uit geperst. Zo niet dan zou de kever zichzelf ook verbranden. De kever kan bovendien heel goed mikken. Zijn kokende straal raakt alles in een bijna perfecte, volledige cirkel. Zijn achterkant is een wendbaar kanon, waarmee hij zelfs onder zijn buik doorschiet.

 

Een treffend voorbeeld in het boek is het verhaal van kevers als levende juwelen. In Mexico doen ze het nog levende juwelen maken van de zwarte Ma’kesh-kever. De beestjes worden gevangen, naar de juwelier gebracht en die lijmt er dan bladgoud op, kristallen en andere edelstenen. Verliefde stellen gebruiken ze als levende broche vastgemaakt aan kledij te dragen boven je hart. De kever overleeft omdat hij een hard schild heeft. Een griezelige mensengewoonte vind ik het maar. De kever moet achteraf wel bekomen met wat voedsel en vocht maar dat vergeten veel mensen dan weer. Vele kevertjes overleven het niet.

 

Het wonderlijks insectenboek

Over plaagmieren, bombardeerkevers, glimwormen en eindeloos veel meer
 
Bart Rossel en Medy Oberendorff
 Uitgegeven bij Lannoo. Voor kinderen vanaf 8. Kostprijs : 24,99 Euro.
 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
17 × 19 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.