RENAISSANCE – Lille3000 tot en met 17 januari 2016. Vijf wereldsteden die zichzelf opnieuw hebben uitgevonden.

Credits : Maxime Dufour

 

Vier maanden lang richt Lille de blik naar buiten en staan wereldsteden centraal die – net als Lille – zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. De 5 pijlers waarop het evenement RENAISSANCE – LILLE3000 rust zijn de tentoonstellingen met als thema Rio, Detroit, Eindhoven, Phnom Penh en Séoul. Vijf steden dat betekent dus vijf tentoonstellingen en het zijn exposities die echt de moeite zijn. De 5 wereldsteden die zich na een moeilijke periode opnieuw hebben uitgevonden en dus evenals Lille binnen het thema van de Renaissance passen kan je zien op volgende locaties.

Het voormalige post-verdeelcentrum Tripostal is al sinds geruime tijd expositieruimte. Tripostal is de ideale locatie voor hedendaagse kunst. Tripostal koos voor Seoul. Konden we hier in 2010 al kennismaken met de beroemde Saatchi Gallery, nu laat de hoofdstad van Zuid-Korea met de expositie ‘Séoul, vite, vite !’ zien welke dynamiek de stad vandaag de dag uitstraalt. Werken van o.a. Lee Bul, Choi Jeong Hwa en Choe U-Ram. Hier viert het kapitalisme en de hypermoderniteit hoogtij. De snelheid van verandering is hoog, maar de ontwikkelingen krijgen ook kritiek. Heel beklijvend werk gezien daar in Tripostal. Hoogtepunt vormt het Séoul Weekend van vrijdag 16 tot zondag 18 oktober 2015.

Rio de Janeriro staat uiteraard voor muziek, dans en levenslust want daar draait de motor van de stad met 18 miljoen inwoners op. Die energie is terug te vinden ‘Cariocas !’ Te zien in in Maison Folie Wazemmes waar kunstenaars en collectieven hun bezoekers in de sfeer van Rio in trekken. Het Rio-Weekend vindt plaats van vrijdag 11 december tot zondag 13 december 2015.

De stad Detroit heeft een enorme klap gekregen door het verdwijnen van de grote auto-industrie, maar de Motor City ofwel City of Dreams kent een veerkracht die in muziek en kunst is terug te vinden. In het Gare Saint Saveur geven o.a. Scott Hocking en Destroy All Monsters hun kijk op het Detroit van nu. Net zoals in Detroit komt is er stadsboerderij geïnstalleerd in de Gare Saint Sauveur. Iedereen mag er vrij groenten planten en de boerderij maand na maand, seizoen na seizoen doen leven volgens het Do It Yourself -principe. De Stadsboerderij viert haar Detroit Weekend van vrijdag 2 tot zondag 4 oktober 2015.

De kapel van Musée de l’Hospice Comtesse, het voormalig hospitaal uit de 13de eeuw, waar belangrijke werken van Vlaamse kunstenaars zijn ondergebracht, biedt nu plaats aan de hoofdstad van Cambodja namelijk Phnom Penh. In de Cambodjaanse oorlog is deze stad volkomen verlaten geweest tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. Op 17 april 1975 nemen de soldaten van de rode khmer bezit van de stad Phnom Penh. In drie dagen tijd zoeken meer dan 1,5 miljoen inwoners hun toevlucht elders. De hoofdstad van Cambodja wordt een spookstad. Het duurt tot midden jaren 90 voordat de stad opnieuw tot leven komt. Een 20-tal kunstenaars laat aan de hand van foto’s, films, street art en beelden de wederopstand zien. Het Phnom Penh weekend gaat door van vrijdag 8 tot zondag 10 januari 2016.

Het Maison Folie Moulins is 4 maanden lang de plaats waar je moet zijn als het gaat om de wedergeboorte van de stad Eindhoven. Na het wegvallen van Philips als bron van technologie zijn andere krachten aan de oppervlakte gekomen en bruist de stad nu van nieuw leven op het gebied van design, beeldende kunst en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie. FabLab is er te zien met spectaculaire 3-D-prints. We botsten er terug op Bart Hess die we kennen van zijn speciaal kleed voor Lady Gaga. Het Eindhoven weekend vind plaats van vrijdag 6 november tot zondag 8 november 2015.

Hoe kom je er ?

Als er geen file is heel makkelijk en snel met de auto bijvoorbeeld in het weekend maar nog sneller is met de Thalys. Je betaalt wel je ticket maar je hebt tenminste geen parkeerkosten. Per dag zijn er twee dagelijkse rechtstreekse verbindingen tussen Brussel het station van Rijsel. In een half uur ben je in Lille. Een enkele reis Brussel-Rijsel vanaf 19 € in Comfort 2 (No-Flex-tarief) en vanaf 45 € in Comfort 1 (Semi-Flex-tarief)! Andere tarieven met korting zijn beschibaar (Jongere-, Senior-, Kid&Co- en Kid-tarieven). Reizigers die kiezen voor Semi-Flex tickets, zowel in Comfort 1 als in Comfort 2, hebben gratis toegang tot WIFI gedurende het hele traject. Dankzij het tarief ‘Elk Belgisch station’, zijn de Thalys-tickets ook geldig op de binnenlandse treinen in België. De reisformule “Elk Belgisch Station” geeft u voor enkele euro’s extra de mogelijkheid om met een binnenlandse trein op het nationale spoorwegnet in België van of naar Brussel-Zuid te reizen. Informatie en/of reservering: Thalys-infonummer: 070/79.79.79 (0,30€/min), informatiekantoren van de grote NMBS-stations en erkende reisbureaus, maar ook via internet op thalys.com

Uitgebreide info vind je op : www.renaissance-lille3000.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
30 − 30 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.