Plugstreet 14-18 Experience

Ploegsteert doet mij altijd denken aan het gelijknamig album van Wannes Cappelle van het Zesde Metaal. De gelijknamige titelsong gaat over wielrenner Frank Vandenbroucke die onlosmakelijk met Ploegsteert verbonden is. Er komen nog altijd heel veel wielertoeristen in het voormalig café van zijn ouders en je kan Frank zelf een laatste groet brengen op het aanpalende kerkhof. Maar onlangs kreeg ik wel een heel ander Ploegsteert te zien door een bezoek aan het ‘Plugstreet 14-18 Experience’-centrum.

Het gloednieuwe interpretatiecentrum over de Eerste Wereldoorlog opende zijn deuren op 9 november 2013 in de buurt van het Britse Memorial in Komen-Waasten. Dit centrum verenigt in één grote ondergrondse ruimte verschillende didactische onderdelen: een filmzaaltje waar de chronologie van WOI haarfijn wordt uitgelegd, een reliëfmaquette met verticale projectie waar de beweging van de frontlijn en de legers op gesimuleerd wordt, tactiele schermen met foto’s en uitleg en dat allemaal in vier talen : Frans, Nederlands, Engels en Duits.
Het centrum focust op het leven van de soldaten en de burgerbevolking. Je gaat binnen via een half ondergrondse glazen piramide in het hart van het ‘Bos van Ploegsteert’. Een 400 m² grote hoogtechnologische ruimte toont de posities van de Britse en Duitse troepen in Komen-Waasten van 1914 tot 1918. In samenwerking met de Australische overheid worden ook 3 thema’s aangesneden waarbij Australische soldaten betrokken waren zoals de Slag bij Messina, de catacombes en de oorlogswinter van 1917-1918.

Ploegsteert bevindt zich in een regio die zeer zwaar getroffen werd door de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers en het landschap draagt daar vandaag nog steeds de sporen van. Na je bezoek aan het interpretatiecentrum kan je de landelijke omgeving ontdekken met nog zichtbare sporen van de oorlog en andere herdenkingsmonumenten op de wegen van Ploegsteert, Waasten en Komen.

Het gaat om een investering van 2,5 miljoen euro,waarvan 80 percent gesubsidieerd is. “Een mooi cadeau”, zei burgemeester Deleu op de opening.

Met dit bedrag werd er een bezoekerscentrum neergepoot dat er mag zijn. Het oogt modern, zit goed in elkaar en heeft enkele toppers.

De interactieve beeldschermen,waarbij iedereen in zijn eigen taal en volgens zijn interesse onderwerpen kan naar voor brengen, met oude beelden gekoppeld aan videoanimaties, kon mij zeker bekoren.

‘Plugstreet 14-18 Experience’ in Rue de la Munque 18
7782 Ploegsteert (Comines-Warneton) te Komen-Waasten. http://www.plugstreet1418.be. Telefonisch op +32(0)56/55 56 00

 

plugstreet

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
26 − 19 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.