Oosterscheldekreeftseizoen geopend

Met de vangst van een circa 2,5 kilo zware kreeft, die sportjournalist Kees Jansma in ontvangst mocht nemen, werd op donderdag 28 maart in Zierikzee (Schouwen-Duiveland) het Oosterscheldekreeftenseizoen geopend. Later die dag veilde bondscoach Ronald Koeman het beest voor het recordbedrag van 50.000 euro bij de vismijn van Colijnsplaat.

Het is voor de 19de keer dat het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel opende en nog steeds groeit de belangstelling op alle vlak. Het aantal deelnemende restaurants breidde, verspreid over Zeeland, uit van 9 naar 16.  Een  vloot van 16 veelal historische schepen voer vervolgens door het Havenkanaal naar de Oosterschelde waar kreeftenvisser Gerrie van den Hoek al met zijn bootje lag te wachten om de eerste kreeft boven te halen.

Ondertussen vertelde Patrick Laban, eigenaar van wijnimporteur L’Exception uit Zoetermeer, ons over de Oosterscheldekreeftenwijn, een Chileense Chardonnay van het wijnhuis Lapostolle. De familie Marnier Lapostolle, ook bekend van de Grand Marnier, combineert haar Franse expertise met de zonuren, het koelere microklimaat van de wijngaard en de fijne Chileense grond tot excellente wijnen.

Nieuw is de presentatie van het Oosterscheldekreeftenbier. De combinatie bier en spijs is al een tijdje aan een opmars bezig en Ewald Visser, medeoprichter en directeur van Utrechtse Brouwerij Maximus, werd benaderd om een biertje te ontwikkelen voor bij een kreeftmaaltijd. Na enkele proefbrouwsels kwam hij uit op een witte lager. Dit ondergistend tarwebier, Nautilus White Lager genoemd, ligt qua smaak tussen witbier en pilsener in. Het heeft frisse citrustonen en een natuurlijke zoetigheid dat gecombineerd wordt met een licht bittertje.

De tweede kreeft kwam via Kees Jansma in handen van chef-kok Fred Verwei van restaurant Auberge des Moules (Philippine) die de kreeft in de kombuis voor de gasten bereidde. De vloot zette koers terug naar de haven van Zierikzee, niet zonder eerst even onder de iconische Zeelandbrug te hebben gevaren. Alle gasten konden onderweg van de Oosterscheldekreeften proeven die op elk schip weer anders bereid werden. In tegenstelling tot andere kreeften heeft de Oosterscheldekreeft een donkerblauwe, bijna zwarte-kleur. Dat maakt de kreeft bijzonder uniek. De kreeft wordt ook duurzaam gekweekt want seizoensgebonden en  wordt ook op duurzame manier gevangen. In het seizoen wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze zaadkreeft terug te zetten. Ze merken de kreeft dan met een watervast labeltje want iedere visser heeft zijn eigen nummer.

Over het ontstaan van de kreeft in de Oosterschelde doen verschillende verhalen de ronde. Meest waarschijnlijke verhaal is dat kreeftenlarven door de zeestromingen meegevoerd werden naar de Zeeuwse wateren. Normaal overleefden deze larven niet omdat het water niet zout genoeg was. Door toestroom van de Schelde komt er zoet water binnen. Toen in 1868 de zeetong tussen Zuid-Beveland en Brabant werd gedicht, stopte  de toevoer van zoet water en kon de kreeft goed gedijen.

De Oosterscheldekreeften mogen van 1 april tot en met 15 juli gevangen worden. Daarna zijn ze wellicht nog in de restaurants verkrijgbaar omdat die uiteraard voorraad inslaan. Misschien best even bellen vooraf zodat je zeker bent. De deelnemende restaurants van de Kring van Oosterscheldekreeft serveren elk hun eigen driegangenmenu voor de vaste prijs van € 64,95. Zie ook www.oosterscheldekreeft.nl.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
5 × 20 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.