OdeGand sluit af met Isolde Lasoen

Credits : Piet Stellamans

Hear Hear Hear. Mijn favoriete drumster Isolde Lasoen speelt dit jaar het slotconcert van OdeGand op het groot podium op het water aan de Gras- en Korenlei. Lasoen speelt met haar vaste band, maar brengt ook nog eens tien backing vocals en een vijftiental strijkers mee.  Op 15 september geeft OdeGand opnieuw het startschot van het Festival van Vlaanderen, 3 weken vol muziek. Het is dit jaar de 16de editie van OdeGand. Ik weet uit ervaring dat het een mooie dag wordt maar dat voorbereiding nodig is. Dus goed bekijken wat je wil zien vooraf. De locaties kan je bereiken te voet, met de eigen fiets of je laten brengen door de fietskoerier of plaatsnemen op de bootjes. 

Tot nu bestond OdeGand uit betalende concerten op verschillende locaties overdag, en een gratis gedeelte ‘s avonds. Maar dat verandert. Dit jaar zullen overdag ook op het Sint-Baafsplein, onder de Stadshal en aan de Gras- en Korenlei al gratis optredens te zien zijn.

Keuzestress

Iedereen doet natuurlijk wat hij wil maar er zijn wel een aantal hoogtepunten.  Daar hoort zeker de sprookjesachtige Peer Gynt Suite in Muziekcentrum De Bijloke bij. Sopraan Liesbeth Devos en Symfonieorkest Vlaanderen nemen je mee in de mysterieuze wereld van het Noorse personage Peer Gynt.

Ook van hoog niveau  is de Argentijnse Luciana Jury in de Groenzaal, met een stem nu eens intens schurend, dan weer zo helder dat je mond ervan open valt. Slechts één dame met gitaar op het podium, maar ze voert je mee naar het puntje van je stoel. Luciana Jury groeide op tussen de stad en het platteland in Argentinië. In het grondwater zat zowel traditionele tango, folklore als rock- en moderne muziek. Ze combineert rijke volksliederen met nieuwe muziek van o.a. Simón Díaz, Violeta Parra en Raffaella Carrá.

 

Muziek die je zelden hoort of ziet? Dat is een kolfje naar de hand voor Seldom Sene, vijf zwierige blokfluitisten. Ze verrassen je met Taracea, een mozaïek aan meesterlijke composities uit zowel de renaissance als de eigen tijd. Taracea is de Spaanse naam voor een complex houten inlegwerk met contrastrijke vormen en kleuren die een prachtig geheel vormen. De dames komen uit Nederland.

Ik kijk ook uit naar de muziekboot van Reinier Sijpkens. Neen die vaart niet onopgemerkt voorbij. Hij tovert de meest bizarre muzikale hoogstandjes vanuit zijn Muziekboot De Notendop. Vanop het drijvende podium dompelen Refugees for refugees je onder in hun rijke muzikale tradities uit Tibet, Afghanistan, Irak en Syrië. En alsof dat nog niet exotisch genoeg is, word je door de straffe gasten van Aranis betoverd met hun eigen typische sound!

Japan is zen. Langzame, bewegingsloze muziek op de grens van de stilte. Tsubasa Hori en Masayuki Sakamoto bewijzen dat Japanse percussie één en al energie en bevlogenheid is. Wadaiko en Taiko drums met meer dan duizend jaar geschiedenis trillen en daveren onder hun handen.  Hiervoor moet je in de Minard-schouwburg zijn.

 

In de Sint-Baafs-Kathedraal trakteren de ‘The Voices of South Africa’, een nieuwe groep rond zangeres Stella Khumalo, op een kleurrijk stemmenpalet. Ook wel verlokkelijk om bij te wonen maar er moeten keuzes gemaakt worden.

Tot slot geeft Isolde Lasoen extra schwung aan het slotspektakel op de Gras- en Korenlei. Deze powerwoman drumt erop los en versterkt haar band met de strijkers van CASCO Phil. Samen brengen ze nummers uit haar album ‘Cartes Postales’. Verwacht je aan verleidelijke Franse chansons en geniale strijkers . Hierna komt het jonge koor BEvocaL aan de beurt.  Het koor verzamelt de beste stemmen, allen tussen 18 en 28 jaar, uit heel België. Ze verrassen je met een knap staaltje a cappella, van Nielsen over Todd tot zelfs Queen. Nooit eerder gaan zóveel artiesten over de Gras- en Korenlei geklonken hebben, want ook Toonkunst Rotterdam en het orkest CASCO Phil versterken hun rangen.  En daarna vuurwerk !

1 ticket is geldig voor een OdeGandpas waarmee je toegang hebt tot alle concerten (13:30 – 18:15) en de OdeGandbootjes en taxifietsen (13:00 – 18:00). Op de dag zelf ruil je je ticket in voor een OdeGandpas.

Prijzen €28 | €2 (= 14 jaar) De concerten in openlucht, op het Sint-Baafsplein, onder de Stadshal en op de Gras- en Korenlei, zijn gratis.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.