Odegand 2017

Je zou kunnen stellen dat OdeGand dit jaar twee dagen duurt. Want op vrijdag 15 september  komt er op de Graslei een extra concert ‘OdeGand Ouverture’. Het is gratis tenzij je in een bootje wilt zitten.

OdeGand zelf is voor zaterdag 16 september. In principe kan je dan drie voorstelling gedurende de dag bijwonen. Je kan te voet, per boot of per fiets naar elk concert als je dus dagpas hebt van 28 Euro. Wil je geen centen uitgeven. Dat kan ook. Onder de stadshal zijn er gratis concerten. En het slotspektakel dat start om 20u45 is eveneens gratis. Tenzij je in een bootje wilt zitten met een glas cava dan  betaal je 17 Euro. Dat gratis avond-programma ziet er bijzonder boeiend uit dit jaar. Er is een optreden van The Swingles, een bijzondere a capellagroep uit Engeland. Ze gebruiken alleen hun stem  maar als je hen hoort lijkt er wel een heus orkest aan de gang.

Cameron Carpentier en Casco Phil zorgen voor het echte slotconcert. Die Amerikanen krijgen een speciaal podium. Dit jaar in het midden van het water met een extra-podium  voor het digitaal orgel dat ze meebrengen.  Carpentier wordt de meest flamboyante organist ter wereld genoemd. Een echte showman meestal op hoge hakken en zeer strak in het pak. Hij gelooft niet in God of kerk en haalde het orgel uit zijn kerkelijke contreien. Cameron bouwde zijn eigen digitale orgel en reist er de wereld mee rond. Met aan  zijn zijde Casco Phil, de creatieve duizendpoot onder onze Belgische orkesten, zal hij de Gras- en Korenlei in vuur en vlam zetten.
Naast al dat orgelgeweld zorgt mezzosopraan Helene Bracke voor de poëtische toets. En zoals altijd  krijgt het vuurwerk het laatste woord, maar deze keer op live muziek. Voor het eerst wordt het vuurwerk afgeschoten op de tonen van de ‘Music for the Royal Fireworks’ van Händel.

In Sint-Jacobskerk zal Marije Nie tapdansen op Bach. Wat een rare combinatie denk je misschien maar dat is nu typisch OdeGand. Het Nederlandse duo Jacob Lekkerkekker en Marije Nie combineren de wereld van orgel en tapdans. Hij danst met zijn voeten op het orgel en  zij is net een percussionist met haar voetenwerk.  Het kerkorgel op de dansvloer kan je zien en horen in de Sint-Jacobskerk.  Marije Nie was advocaat in Nederland en werd tapdanser. Na vijf lessen wist ze dat tapdansen haar instrument was. Ze heeft tot nu vooral opgetreden in haar eigen land en komt nu naar België.

 

In het Orpheus Instituut kan je dan weer ‘virtueel klassiek’ gaan

Nieuw dit jaar is een virtual reality-belevenis. Altijd al benieuwd geweest hoe het voelt om deel uit te maken van een groot orkest ? Je kan plaatsnemen in deze 360 graden installatie in het Orpheus Instituut en in de huid kruipen van de verschillende muzikanten van een symfonisch orkest.  Het is een initiatief van Evil Penguin Productions, in samenwerking met Crossing Zebra, Antwerp Symphony Orchestra, Orpheus Instituut en Gent Festival. Het is een primeur en belooft een bijzondere belevenis te worden. Wie altijd al benieuwd is geweest hoe het voelt om deel uit te maken van een groot orkest, kan plaatsnemen in een 360°- installatie en in de huid kruipen van verschillende musici.

In de Bijloke kan je een Draaiende Derwisj live meemaken. Het is indrukwekkend om zien. Je wordt als het ware meegezogen in hun spirituele wereld.  Ensemble Cham komt uit Syrië en zijn aanhangers van de Mevlevi-orde. Ze kunnen minutenlang zonder stoppen rond hun as draaien. Voor hen is het een gebedsvorm die hen dichter bij God brengt. Voor ons lijkt het op een soort tranceballet. Unesco nam hen op in de lijst van immaterieel erfgoed.

Wie het liever wat rustiger heeft kan naar het NTG om te luisteren naar Lula Pena uit Portugal. Ze noemt zichzelf een zingende dichteres. Haar gitaar en nevelige stem meer heeft ze niet nodig op het podium. Verwacht je aan bossa nova, fado en chanson. Wel heel erg op tijd zijn want er kunnen er niet veel binnen in het NTG door de verbouwingswerken. En Lula Pena staat sowieso voor een intieme voorstelling.

Gratis Ouvertureconcert op het water op vrijdagavond

Bij de 15de editie van OdeGand krijgen de muziekliefhebbers de kans om op vrijdagavond 15 september, op de vooravond van OdeGand dus, al een ouvertureconcert mee te maken. Het concert wordt gespeeld door Casco Phil, The Chambre Orchestra of Belgium. Casco Phil werd opgericht in 2008 als Belgische Kamerfilharmonie en probeert aan het begrip orkest een nieuwe invulling te geven. Naargelang de uitvoering en het concert wordt de samenstelling van maximum 39 musici aangepast. Casco Phil was al twee keer het  huisorkest tijdens Radio Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in de Vlaamse Opera in Gent. Casco Phil zal  vooral  dansbare muziek brengen van Dvorak, Manuel De Falla en Fauré. Dat concert kan meebeleefd worden vanop de bootjes of op de terrassen van de Gras- en Korenlei. Het ouvertureconcert is gratis voor wie het vanop de Gras- en Korenlei bijwoont. Wie iets meer wil, en het concert wil beluisteren vanop een bootje, met een glas bubbels, betaalt  17 euro.

Tickets en volledige programmatie OdeGand  info op www.odegand.be

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
16 ⁄ 8 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.