OdeGand 2016

Het was een nieuwe jonge ploeg die gisteren de veertiende editie van OdeGand presenteerde. Er zijn weerom een vijftigtal concerten uit de hele wereld gepland. Het thema van het Festival van Vlaanderen dit jaar is ‘Roots’. OdeGand is traditiegetrouw de opener van het Gent Festival van Vlaanderen. Het is de 14e editie nu en zet almaar 17 september in je agenda. Het is nu ongeveer het vijfde jaar dat ik OdeGand intensief volg. Mijn keuze is al gemaakt en ik  kijk vooral uit naar Strange Fruit. Ik stap naar de concertlocaties, neem af en toe een gratis bootje en parkeer nooit mijn bolide in het centrum van de stad maar op de P & R in Gentbrugge en neem de tram. Aanlegsteigers voor de bootjes aan de Korenlei en de Graslei, de Ketelvest, de achterkant van de Vooruit en aan Muziekcentrum De Bijloke. Een fiets blijft wel de snelste optie om je te verplaatsen.

In de Sint-Jacobskerk staat de verbluffende Anna-Maria Hefele uit Duitsland op de bühne. Voor haar act ‘The Lady and the Cat’ oefende ze een unieke stemtechniek die slechts enkele zangers in Europa onder de knie hebben namelijk het zingen van boventonen.  Van een bijzonder talent gesproken: deze vrouw kan polyfoon zingen, wat concreet betekent dat ze twee noten tegelijk kan zingen. Aan een constant lage toon kan Anna-Maria Hefele dus probleemloos een hogere frequentie toevoegen. De stijl komt oorspronkelijk uit Mongolië -waar het bekend staat als ‘Sygyt’- en u weet niet goed wat u hoort als luisteraar. Een sterk staaltje van stemcontrole. Hefele heeft er dan ook tien jaar aan gewerkt om de techniek zo perfect aan te leren. Kijk maar eens op youtube daar legt ze uit hoe je het doet. Euh !

In de Minard kunnen bezoekers van OdeGand luisteren  naar een concert van de 20-jarige Siciliaanse pianist Alberto Ferro die tijdens de Koning Elisabethwedstrijd zesde werd maar wel de RTBF-publieksprijs wegkaapte. Hij woont in een klein huisje in Palermo maar reist dezer dagen de wereld rond. Op OdeGand heeft hij dus drie concerten. Er zal veel volk zijn voor dit talent dus zorg dat je op tijd bent. Dat is trouwens een tip die ik meegeef. Plan goed vooraf wat je wil zien, plan de route en zorg dat je op tijd bent. Wie de dag zelf nog moet beslissen en dan slentert naar de volgende locatie, is er aan voor de moeite. Dus goed doorstappen, fietsen of een bootje nemen.

Een andere  jonge leeuwin is de 16-jarige Lucie Horsch uit Nederland. Met haar blokfluit rijfde ze al op jonge leeftijd de ene na de andere prijs binnen. Zelfs wie op de middelbare school de blokfluit als bron van frustratie zag, zal door deze jonge muzikante omver worden geblazen.  Het muzikale toptalent is te bewonderen in Het Pand. Ze brengt samen met het Ensemble Apotheosis concerto’s van Bach en Vilvadi.

Speciaal dit jaar is voor het eerst een orginele operette-voorstelling. Gent was vroeger gekend tot vér buiten de grenzen voor deze luchtige variant op het operagenre denk maar aan Koen Crucke. Vlij je neer in de pluche zetels van NTGent voor een opvoering van The Zoo van Arthur Sullivan.

Goed ook dat Simdi Ensemble er zal zijn in de Handelsbeurs. Die musiceren in de voetsporen van het soefisme uit Klein-Azië en vullen het aan met werk van nu. Even werd gevreesd dat ze Turkije niet konden verlaten.

De Vooruit zal ook wel goed vollopen want daar zet Macerana Ramirez haar flamencodanspasje. Dat doet ze al sinds ze vier was. Sinds kort toert ze met haar eigen quattro, aan de zijde van twee bevlogen zangers en een sensationele gitarist.  Ook in de Bijloke zal het er uitgelaten aan toegaan. Daar treedt het Barcelona Gipsy Balkan Orchestra op. Een vrouw met een fabelachtige stem wordt omringd door 5 mannen met evenveel nationaliteiten. Een bonte bende uit Italië, Spanje, Oekraïne, Frankrijk, Griekenland en Servië. Dat wordt een zuiderse cocktail van uitgelaten zigeunermuziek en prikkelende klezmer.

Ook in de open lucht kan je tal van activiteiten en optredens bijwonen. In het OdeGand Village op het Sint-Baafsplein kan je een pasje wagen op het tangosalon onder begeleiding van tangokampioenen. Onder de stadshal krijgt het Gentse Madrigaalkoor, dat vijftig jaar bestaat, vrij spel.

‘s Avonds staat er opnieuw een gratis slotspektakel op de Gras- en Korenlei geprogrammeerd met om 20.30 uur een voorprogramma dat voorlopig nog geheim blijft. Om 22 uur kan je je laten betoveren door het magische kijkspektakel ‘BACH to our Roots’. De virtuoze violisten van Trilogy palmen het podium op het water in terwijl het Australische gezelschap Strange Fruit poëtische acrobatie brengt op palen van zeven meter hoog.  Op hun torenhoge bollen zorgt de formatie gegarandeerd voor verstomming. Om 23 uur sluit een grandioos vuurwerk de festiviteiten af. Strange Fruit daar kijk ik naar uit want die zag ik al eerder aan het werk op een straatfestival en ze zijn me altijd bijgebleven.

Voor een OdeGand-pas dat toegang geeft tot alle concerten betaal je 28 euro. Kinderen van 14 jaar of jonger betalen slechts 2 euro.  Alle info op www.gentfestival.be. Bootjes zijn gratis mits je ticket hebt.

Credits Beeld Strange Fruit : Friedel Peters.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
6 − 5 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.