Odegand 2015

Credits : Festival van Vlaanderen.

Nog twee weken en dan is het weer zover. Op zaterdag 12 september wanen we ons weer aan Avignon aan de Leie. Maar niet onvoorbereid dat zeker niet. De ervaring heeft ons geleerd goed te wikken en te wegen op voorhand en keuzes te maken.

De succesformule waarbij het publiek met bootjes van de ene naar de andere concertlocatie kan varen blijft. De programmatie bevat zoals steeds een pak verschillende stijlen en invloeden. Zo is er het showelement van Bollywood Masala Orchestra, de Catalaanse Ferran Savall (zoon van Jordi Savall, die later op 13 september optreedt tijdens Gent Festival van Vlaanderen), de veelbelovende jonge Franse cellist Edgar Moreau, Finse (!) tango van Tango-orkesteri Unto, fadista Carolina en Brussels Philharmonic. Op enkele uren tijd kan je 60 concerten doorkruisen. Centrale plaats blijft het Sint-Baafsplein waar je glaasje bubbels krijgt als je bon meehebt van de Gentenaar/Nieuwsblad van 12 september en je kan er genieten van het slagwerkensemble Acquacoustique in de fontein. Jawel in de fontein !

 

Een klein voorsmaakje :

Bollywood Masala Orchestra

Omdat Bollywood heel erg tot de verbeelding spreekt en het Bollywood Masala Orchestra enkel in Gent te zien is dit jaar zal het reppen worden naar de Capitool. Hou dus hier rekening met een wachtrij. Het wordt een spectaculaire mix van kleurrijke kostuums, romantische Bollywood hits en opzwepende zigeunermuziek. Met hun waanzinnige muzikanten, zangers, danseressen, een vuurspuwer en acrobaten biedt deze groep een muzikale reis van Rajastahn tot Mumbai.

Capitole Gent 13u30 | 15u15 | 17u00

Ferran Saval

Ferran Savall is de zoon van Jordi Savall, die grootmeester op de gamba. Zijn zoon zoekt het in de volksmuziek: hij brengt beklijvende improvisaties op Catalaanse liederen en doet dat samen met vijf musici uit verschillende landen. Een heerlijke mix met mediterraanse instrumenten zoals een oud, kaval en qanun, maar evengoed een contrabas, piano en percussie.

Muziekcentrum De Bijloke Gent 14u00 | 15u45 | 17u30

 

Jussen Brothers

De Jussen Brothers zijn pas 19 en 22 maar een fenomeen op de piano. Lucas en Arthur sleepten de Young Talent Award van het Concertgebouw Amsterdam in de wacht, toerden de wereld rond en hebben een langlopende platendeal bij Deutsche Grammophon. Ze komen uit een muzikale familie : hun moeder is docente dwarsfluit en hun vader paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Het zit ze dus in de genen. De pianobroers zijn een absolute aanrader. …Aan muziek

De Minard om 14u00, 15u45 en 17u30

KidsOdeGand valt samen

Wat wel nieuw is dat KidsOdeGand nu samen valt met OdeGand zelf. Vroeger was dat een apart festival maar nu kunnen de allerkleinsten ook terecht op 12 september meer bepaald onder de stadshal. Een intrigerende mechanische vogel van Compagnie Paris Bénarès trekt rond in de stad, er is een vertelcaravan, de poëtische koorddansen van ‘Les Chaussons Rouges’ hoog in de lucht en kinderanimatie. Hiervoor heb je geen afzonderlijk ticket nodig. De OdeGand-pas biedt toegang tot alle concerten en is voor kinderen tot en met 14 jaar extra voordelig.

Klankkunst in de Bib

De Gentse stadsbiliotheek doet dit jaar voor het eerst dienst als concertlocatie. Doorlopend tussen 13u30 en 18u15 kan je Hans Van Koolwijk aan het werk zien. Deze beeldend kunstenaar heeft een fascinatie voor klank. En is pionier in de geluidskunst. De geluidsmachines van de Nederlander werken op je gevoel meer nog ze ontroeren. In 2010 was er een grote overzichtstentoonstelling van Van Koolwijks werk te zien in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Want de man heeft ondertussen al heel wat klankinstallaties gebouwd.

West Side Story met Sidi Larbi Cherkaoui

Het slotconcert op het water is zoals elk jaar gratis. Je nestelt je best vanaf 20u op de Gras- of Korenlei, zo zal je geen enkel detail missen van het voorprogramma (Argentijnse tango)

Ook dit jaar is er opnieuw een meeslepend klank- en lichtspektakel aan de Graslei/Korenlei.  Voor deze editie wordt het slotevent opgebouwd rond de musical West Side Story (Leonard Bernstein), gebracht door Casco Phil onder leiding van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui die regisseert een aantal dansers die zich op een catwalk over het water zullen bewegen. Programmator Veerle Simoens verkreeg als eerste Europeaan de rechten voor een eigen productie.

Om 23 u is er dan het vuurwerk als afsluiter !

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
27 + 14 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.