Muze’um L

Er hangt geen enkel schilderij aan de muur en er is ook geen kunst te zien en toch is het een museum.

In Muze’um L is namelijk het licht de ‘artist in residence’.

Opvallend, dat is het minste dat je kan zeggen van het Muze’um L. En net als de architectuur van het gebouw is ook het concept van het museum niet alledaags : het is geen tentoonstellingsruimte, maar een ode aan de natuur. Met de licht-meridiaan als centrale thema. Wie in Roeselare moet zijn, moet beslist eens de Zilverberg oprijden. Dan kom je als vanzelf bij Muze’um L terecht.  Het minimalistische betonnen bouwwerk van 10 bij 30 meter ligt pal op de licht-meridiaan. Iedere dag, op de ‘echte’ middag staat de zon enkele ogenblikken loodrecht op deze licht-meridiaan die als een kloof door het museum loopt. Als de zon ‘s middags het hoogst staat, staat ze daar precies boven en valt er geen schaduw. Maar ook op andere momenten van de dag levert de wisselende lichtinval in en rond het gebouw een bijzonder lichtspektakel op. De zon tekent scherpe en continue variërende lichtlijnen op de grond.

Het is gebouw op mensenmaat. Daarom is het niet hoger gebouwd dan 1,8 meter. Naast het licht is ook het landschap rond het museum belangrijk. De ruimte bevindt zich grotendeels ondergronds. Een lichtschacht parallel met de lich-tmeridiaan doorkruist het gebouw en haalt licht naar binnen. De Architect is Aalstenaar Marc Van Schuylenbergh. De bouwheer van het project is Fernand Callebert, een West-Vlaamse kunsthandelaar.

Met de windmuziekinstallatie ‘The Green Floating Light Line’ visualiseert Willy Cauwelier de lichtmeridiaan. Wie tussen de staaldraad heen loopt hoort merkwaardige geluiden.

Binnen het gebouw vindt elk seizoen een tentoonstelling plaats. Een tiental Belgische glaskunstenaar brengen nu werken rond de compositie “Glassworks’ van de Amerikaanse componist Philip Glass.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
24 ⁄ 8 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.