Mijn boek van het jaar 2020

‘De Spiegel en het Licht van Hilary Mantel  haalde niet eens de shortlist van de Booker Prize 2020. Het alom bejubelde sluitstuk van haar trilogie over de zestiende-eeuwse Britse staatsman Thomas Cromwell, kwam deze keer  dus niet in aanmerking. Ze kreeg de prijs wel voor het eerste deel van de trilogie  ‘Wolf Hall’ in 2012.
We laten het niet aan ons hart komen. ‘De Spiegel en het Licht ‘ is een schitterend werk en het beste wat ik gelezen heb in 2020.
Het verhaal

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een Franse beul. Na de bloedige lente zet Cromwell, zijn gestage klim naar macht en rijkdom voort.  Hendrik VIII kent met zijn derde koningin Jane weinig geluk. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon.

Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen. Hij staat er weer helemaal alleen voor. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell alweer oplossingen.

De spiegel & het licht is het slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren beschrijft in het leven van  Cromwell. Deze machtspoliticus was als adviseur en rechterhand van koning Henry VIII onder meer verantwoordelijk voor de afscheiding van de Church of England, het opheffen van de kloosters en een flink aantal executies, waaronder die van Thomas More en Henry’s tweede vrouw Anne Boleyn.

Troeven van het boek

Zeer vlot geschreven, de Cromwell boeken laveren tussen literaire en populaire roman. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal omdat het echt verteld wordt zoals het gebeurd is. Je ziet de personages zo lopen door de gangen van de paleizen, je ruikt de geuren, je ziet het interieur voor je. Er zijn ook veel dialogen waardoor je diep in de psychologie van de personages kan duiken. Ondanks de 1056  bladzijden blijft het werk boeien.

Het boek is fraai vormgegeven, de lichte bladzijden hebben een soort glans. Heerlijk om aan te raken.

Ik ga zeker ook deel 1 (Wolf Hall) en deel 2 (Het boek Henry) ook lezen want de drie romans zijn prima los van elkaar te lezen.

 

De spiegel & het licht l april 2020 l gebonden € 39,99 l ca. 1056 pagina’s

ISBN 978 94 931 6904 3 l Vertaald uit het Engels door Harm Damsma en Niek Miedema

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
29 + 19 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.