Mercator en Ortelius in Cassel

3342

Als je Cassel aandoet moet je via een slingerweg omhoog naar het ‘dak van Frans-Vlaanderen’. Dat is al een belevenis op zich. Op de Grote Markt houden we halt en parkeren ons gratis tussen het Kerelshof en het Museé de Flandre.

Musée de Flandre in Cassel brengt de Frans-Vlaamse historie in een fraai pand met renaissance-ornamenten op de Grote Markt, rechttegenover estaminet Kerelshof. Je vindt er een collectie oude meesters tot moderne kunstenaars en zij hebben ‘Schijtmanneke’, de Casselse Manneke Pis zeg maar. Het museum heeft een eigen collectie maar organiseeert ook regelmatig tentoonstellingen over minder bekende aspecten van de Vlaamse kunst. De persverantwoordelijke wist ons te vertellen dat toch een derde van de jaarlijkse bezoekers uit Vlaanderen komt.

Met de expo : De cartografie of ‘De Spiegel van de Wereld’ krijgen we een kijk in de wereld van twee Vlaamse geografen uit de 16de eeuw : Gerardus Mercator en Abraham Ortelius. Zij worden beschouwd als de grondleggers van de moderne geografie. In 1554 ontmoeten ze elkaar en al snel raken ze bevriend. Bij het binnenkomen in de expo zie je meteen het grote schilderij van Joseph Bellemans (1816-1888) ‘Mercator et Ortelius’ uit het Museum Schone Kunsten van Antwerpen met de twee vrienden.

Aan Mercator, de rekenkundige,  danken we de beroemde wereldkaart uit 1569, waarin hij de aarde op een nieuwe manier afbeeldt. In totaal 21 gegraveerde bladen waarin het aardoppervlak de vorm aanneemt van een uitgerolde cilinder, doorkruist door meridianen en parallellen. Dit systeem liet de zeelui toe om perfect hun locatie te bepalen. Een hoekgetrouwe

Een jaar later publiceert Abraham Ortelius, de esthetieke , de eerste editie van zijn atlas Theatrum Orbis Terrarum.(wereldtoneel) Dit boekwerk uit 1570 wordt beschouwd als de eerste gedrukte atlas in de moderne betekenis van het woord. Tot dan toe waren kaarten nooit verzameld in één werk.

De rode draad doorheen deze tentoonstelling is de vergelijking van de kaarten van beide geografen. Hun aanpak was verschillend. Mercator had een wiskundige aanpak en stelde alles precies voor zoals het was. Ortelius was een estheet die decoratieve elementen gebruikte in zijn kaarten en ze ook inkleurde.

Van 12 maart tot 12 juni 2016.

De cartografie of de spiegel van de wereld.
Mercator en Ortelius twee Vlaamse geografen.

Credits beeld : Joseph Bellemans (1816-1888), Mercator en Ortelius, Museum Schone Kunsten Antwerpen, Lukas-Art in Flanders, photo Hugo Maertens.

www.museedeflandre.lenord.fr

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
16 − 2 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.