Landschapsart in Flevoland

© Antony Gormley Studio, London - EXPOSURE, 2010, Galvanised steel, 25.64 x 13.25 x 18.47 m, The 6th Flevoland Landscape Artwork, Permanent Installation, Lelystad, The Netherlands

Beleef de 7 Flevolandse landschapskunstwerken in een app.

Flevoland, het land dat Nederland op de zee gewonnen heeft, is nu een kleine halve eeuw oud. Er is veel landschappelijk schoon, levendige steden met bijzondere architectuur zoals Almere en er is natuurlijk de ruimte voor een concentratie van land art.

Nergens op de wereld vind je zoveel landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Op plekken waar je het niet verwacht doemen ze opeens op . De indrukwekkende kunstwerken maken gebruik van en verwijzen naar verschillende karakteristieken van de Flevolandse polders, zoals de openheid, uitgestrektheid en de maakbaarheid van het polderlandschap. Zeer de moeite om eens door te rijden met je bolide of nog beter met je fiets.

Om de 7 landschapskunstwerken beter beleefbaar te maken, heeft Toerisme Flevoland vier gratis fiets- en autoroutes ontwikkeld. De routes zijn te berijden en beluisteren met de Izi.Travel- app audiotour op uw smartphone. De audiotours laten via gps de juiste informatie per kunstwerk aan je horen. Foto’s, audio en video vertellen over de achtergronden van het kunstwerk. Daarnaast krijgt je onderweg bij ieder kunstwerk ook een aantal leuke tips voor bezienswaardigheden of leuke restaurantjes in de buurt. De Izi.travel app wordt wereldwijd gebruikt. De Flevolandse routes zijn daarom ook in het Duits en Engels te beluisteren.

Naast de ontwikkelde routes heeft Provincie Flevoland ook gezorgd voor meer informatie bij de kunstwerken zelf. Deze informatieborden geven een uitleg over het kunstwerk en informatie over de natuur en de omliggende regio. Mij is de grote metalen reus van Lelystad me meest bijgebleven. Hij hurkt neer op de strekdam in het water en kijkt uit over het Ijsselmeer. Het is een werk van Antony Gormley en de naam is ‘Exposure’ wat we kunnen vertalen als blootstelling ? Lelystedelingen,  als je die mensen al zo noemt, spreken van de ‘poepende man’. Best indrukwekkend met zijn 25 meter hoogte. De stalen constructie bestaat uit 1782 staalknopen en weegt ruim 44 duizend kilo. Voor het skelet waren ruim 1800 verschillende staven nodig.

Ook nog de moeite is het Observatorium van Robert Morris en de Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Die bootste de plattegrond na  van de Kathedraal van Reims op ware grootte door aanplant van populieren.

Alle informatie over Land Art is terug te vinden op de website  flevoland.nl/landart. De 4 audioroutes zijn op uw smartphone via de Izi.TRAVEL app gratis te downloaden. Zoek op Land Art Flevoland. De fietsroutes kunt u ook terug te vinden op de app Fietsknoop. Kijk voor alle informatie over de Izi.TRAVEL app op ook op flevoland.nl/izitravel

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
11 − 7 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.