Lampje is beste kinderboek

De prijs voor het beste kinderboek, de Gouden Griffel, gaat naar Annet Schaap met haar boek Lampje. Dat werd gisteren medegedeeld op het Kinderboekenbal in Amsterdam.

Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland. Zo luidt de beginzin van Lampje, het schrijfdebuut van Annet Schaap, bekend als illustrator van zo’n tweehonderdvijftig kinderboeken.

Ik ken het verhaal want ik haalde het al eerder in huis. Het boek gaat over het meisje Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter. Ze moet elke avond eenenzestig treden in de vuurtoren beklimmen om het licht aan te steken. Als op een stormachtige dag de lucifers op zijn, gaat er van alles mis. En we mogen zeggen :  grondig mis !

Lampje heet eigenlijk Emilia, naar haar overleden moeder. Ze woont met haar vader Augustus op dat schiereiland, naast de vuurtoren. Ze is maar twee weken naar school geweest en kent alleen de letter E. Omdat haar vader een been mist, moet zij elke avond de eenenzestig treden van de vuurtoren beklimmen om de lamp aan te steken. Op een dag vergeet ze lucifers te kopen. En dan gaat alles mis: het stormt die nacht en doordat de vuurtoren geen licht geeft, slaat er een schip op een rots voor de haven. Zij en haar vader krijgen de schuld en moeten elk zeven jaar werken om de schade te betalen. Haar vader wordt opgesloten in de vuurtoren en Lampje wordt gedeporteerd naar het sombere Zwarte Huis van de Admiraal, waar ze als een assepoester moet dweilen en schoonmaken. En dat terwijl er gefluisterd wordt dat er een monster in de torenkamer huist !

Lampje is vooral  een boek over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.
En net dat spreekt iedereen aan gelijk welke leeftijd.

Debuut en al meteen prijs

Lampje is Schaaps debuut als kinderboekenschrijver en het boek is erg succesvol. De Gouden Griffel is de derde prijs die Schaap ermee binnensleept in een jaar tijd.

Lampje bestaat uit zes delen, die steeds voorafgegaan worden door een zwart-witillustratie over twee pagina’s. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen het boek zelf lezen. Voorlezen vanaf 8 of 9 jaar. Uitgeverij : Querido.

Met het bal is ook de Kinderboekenweek begonnen. Het thema van de 64ste editie is vriendschap.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
14 + 28 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.