Labiomista in Genk

Waar vroeger de zoo van Zwartberg was, opende op 6 juli Labiomista. Het is een project van kunstenaar Koen Vanmechelen en je kan het best omschrijven als beeldentuin, dierentuin en landschapskunst. Als je er komt aangereden in die brede lanen, eigen aan die oude mijnstreken, dan doemt opeens een groot zwart gebouw op, een ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta. Bovenop het gebouw een kooi van 20 meter waarin twee Stellers zeearenden vliegen. Tegen de andere kant weerom een enorme glazen volière. De toon is meteen gezet. Labiomista is indrukwekkend !

Koen Vanmechelen is vooral gekend door zijn Cosmopolitan Chicken Project, waarbij hij kippenrassen over de hele wereld kruist. Om u een idee te geven. Op het kunstenaarsfestival in Watou werd door Vanmechelen in het jaar 2000 een Mechelse Koekoek met een Franse poulet de Bresse gekruist. Daar kwam een Mechelse Bresse uit voort en die deed het dan weer in een Londonse galerie met een Engelse Redcap. En zo ontstond de Mechelse Redcap. Bent u nog mee ?

Hij klopte aan bij de ­burgemeester van Genk, Wim Dries, omdat het ­kosmopolitische van die stad hem aansprak. Door het mijnverleden is de bevolking er al decennialang erg divers en dat past bij Vanmechelens wereld. Genk was bereid te investeren en Vlaanderen ook.

In Venetië liep Vanmechelen de Zwitsere architect Mario Botta tegen het lijf. Hij kende hem van de Biënnale van Venetië. Koen zijn werk bestaat altijd uit drie peilers: kunst, boerderijen en stichtingen. In de villa zouden de stichtingen komen, in het park de dieren en dan nog was er nog een nieuw gebouw nodig voor atelier en kantoor.
In het midden van dat kantoor en atelier  zit een kooi van zestien meter hoog waarin Vanmechelen een koppel ­Stellers arenden onderbrengt die in het wild met uitsterven bedreigd zijn. Hier worden ze gekweekt als een soort van beschermingsproject. Aan het einde van het gebouw ­huizen tropische vogels zoals ­toekans in een immense serre. Dat zijn de fruiteters. Mochten de arenden en de fruiteters samen zitten, dan waren zij hun prooi. Middenin dat conflict leeft de mens. Op termijn kunnen wij evengoed prooi worden.

“Op de naam ‘Labiomista’ heb ik een tijdje zitten broeden, tot ik op een dag een insalata mista zat te eten in Italië – ik was net onderweg naar Mendrizio, om er met Botta samen te zitten over de plannen. De naam bestaat uit het Franse ‘la’, het internationale ‘bio’ en het Italiaanse ‘mista’. Voor mij ­betekent het woord ‘de mix van het leven’. Vandaag is de helft van het gebied van 24 hectare ontwikkeld als park, de andere twaalf is natuur­gebied. Labiomista is de overgang tussen de bewoonde wereld en de wildernis”, aldus Koen Vanmechelen.

In het park slingert een lang betonnen pad van ongeveer anderhalve kilometer. Dan kom je automatisch uit op de marmeren versie van het Cosmogolem-hoofd dat tien meter hoog is. De Cosmogolem is de ­symbolische helper en redder van kinderen in de wereld. Kinderen kunnen er briefjes over hun dromen en nachtmerries in achterlaten. Koen Vanmechelen bouwde al Cosmogolem-reuzen over de hele wereld, nu al 44.

In de verte ligt Nomadland, een picknickplaats tussen de volkstuintjes, waar het kunstdomein en de buurt elkaar raken. Er werd bewust gekozen om geen catering aan te bieden binnen Labiomista zelf.

Het atelier van Koen Vanmechelen is niet permanent toegankelijk. Af en toe zal hij de deuren openzetten van zijn atelier op het domein. Maar geen nood er is naast de 22 kunstwerken en installaties heel wat te zien daar op dat heerlijke domein in Genk. Vergeet vooral ook niet een hapje en tapje te doen in de buurt !

Wie naar een pretpark wil of een dierentuin moet niet op Labiomista zijn. Het is vooral geen toeristisch verhaal zei Koen Vanmechelen op de persconferentie. Het is wel een plek waar kunst centraal staat en die kunst vertelt ons iets over de natuur, over biodiversiteit, over evolutie en over samenleven met elkaar.

Labiomista opende op 6 juli in Genk, Marcel Habetslaan 50. 

labiomista.be

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
13 − 8 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.