La Piscine in Roubaix 2.0

La Piscine in Roubaix is prachtig. En dan hebben we het alleen nog maar over het gebouw: een voormalig zwembad uit 1932 in art-deco-stijl. Het ontwerp van de Rijselse architect Albert Baert sloot in 1985 de deuren, waarna het vele jaren later, in 2001, heropende als museum La Piscine. De architect was Jean-Paul Philippon, die ook Musée d’Orsay ontwierp. Vooral het zwembad is indrukwekkend. Een Moorse poort en Arabisch mozaïek aan het einde van het bad doen ons denken aan het Alhambra in Granada. De sfeer van het zwembad is er nog altijd door de aanwezigheid van de vroegere badruimtes, douches en kleedhokjes en geluiden zijn er ook. Om het half uur.

Sinds de opening in 2001 bezochten ruim 200.000 kunstliefhebbers per jaar dit museum en werden 220 verschillende exposities georganiseerd. Na een sluiting van 6 maanden opende la Piscine op 20 oktober  2018 opnieuw zijn deuren. Er is grondig gerenoveerd en met 2000m2 extra expositieruimte kunnen wel 1000 nieuwe werken getoond worden. Die komen uit de eigen reserves en uit het Musée d’Orsay.

De architect van deze uitbreiding is weerom Jean-Paul Philippon.  En zowel in Roubaix als Musée d’Orsay koos hij voor daglicht.

In de zaal over de geschiedenis van Roubaix hangt een reusachtige wandtapijt van Jambon & Bailly (1911) waarbij we de inhuldiging van het stadhuis van Roubaix zien.

La Piscine heeft een grote collectie beeldhouwkunst. Daar wordt nu een aparte zaal aan gewijd. Centraal in deze zaal staat het atelier van de beeldhouwer Henri Bouchard (1875-1960). Ook de Groep van Roubaix krijgt zijn eigen plaats. Deze groep wordt gevormd door schilders en beeldhouwers die allemaal in deze grensstad carrière hebben gemaakt. Het gaat om belangrijke kunstenaars zoals Eugène Leroy, Eugène Dodeigne, Jean Roulland, Arthur van Hecke, Paul Hémery, e.a. Maar het atelier van Bouchard is indrukwekkend.

 

Voor deze heropening heeft La Piscine groots uitgepakt. Vijf grote tentoonstellingen gaan op 20 oktober van start. In de nieuwe vleugel gewijd aan de beeldhouwkunst ontdek je tot 20 januari 2019 minder bekend werk van Picasso, maar er wordt ook aandacht besteed aan Alberto Giacometti, de “tableaux fantômes de Bailleul”, Belgische keramisten uit Bergen (Mons) en de Franse schilder Hervé Di Rosa.

Genoeg redenen dus voor elke kunstliefhebber om nog eens naar Roubaix af te zakken.

Er is een prachtige cafetaria waar je gebakjes kunt nuttigen van Patisserie Meert uit Lille. Er is een mooie tuin vol textielplanten.

 

 • Piscine is open : 
  Dinsdag tot Donderdag > 11 u tot 18 u
  VRIJDAG > 11 u tot 20 u
  ZATERDAG & ZONDAG > 13 u tot 18 u
  Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 14 juli, 15 augustus, 1 november en 25 december.
  Adres van La Piscine:
  Rue de l’Espérance 23
  59100 ROUBAIX
 • Hoe geraak je er ? 
  Met de auto, op 20 minuten van het station Lille-Flandres.
  Met het openbaar vervoer: op 30 minuten van de stations in Rijsel. Afstappen aan de halte Jean-Lebas op metrolijn 2. Het museum ligt dan 500 meter verder.
  Met de bus: lijn 32 of Z6 halte Jean-Lebas
 • Verder info : http://www.roubaix-lapiscine.com/

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
10 × 23 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.