La Boverie in Luik

Luik is helemaal veranderd en de laatste vijf jaar is het echt snel gegaan. Als je uit het imposante station Luik-Guillemins stapt, het werk van de architect Santiago Calavatra, merk je het al meteen. Voor je strekt een groot plein  zich uit. Van de voormalige hoerenbuurt is in geen mijlen  ver nog iets te bespeuren. Voor je prijkt trots de ‘Tour des Finances’ en via de vernieuwde kades kun je zo doorlopen tot het Parc de La Boverie. Na drie jaar van verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden opende de stad Luik op 5 mei het volledig vernieuwde Musée de la Boverie. Met een stevig budget voor de verbouwingen (27,6 miljoen euro), een partnership met het Louvre én een bekende architect die de werkzaamheden vormgaf. Rudy Ricciotti, bekend van o.a. het  Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (Mucem) in Marseille en de afdeling Islamitische kunst in het Louvre, tekende voor de verbouwing. In het nieuwe Musée La Boverie, genoemd naar het park waarin het gelegen is, huisde tot 2012 het Musée d’Art moderne et d’Art contemporain. Dat was ondergebracht in een historisch gebouw uit 1905, het jaar waarin de Wereldtentoonstelling in Luik plaatsvond. Architect Rudy Ricciotti zorgde voor een grondige restauratie van het bestaande gebouw, de uitbreiding van de tentoonstellingscapaciteit en de bouw van een grote uitbreiding in glas. Samen goed voor meer dan 1.200 vierkante meter extra ruimte. La Boverie ligt midden in het park en het is architecturaal een mooie mix tussen klassiek en modern.  Grote ruimtes met raampartijen van de vloer tot het plafond, bieden een mooi zicht op de evenwijdig lopende Maas. Parallel met de ramen loopt een rij witte zuilen, in het verlengde van de bomenrij in het park. Heel mooi is dat want zo loopt binnen precies buiten en omgekeerd.

Goed is ook dat ze samen werken met het Louvre. Heel concreet begeleidt het Louvre de stad Luik in de programmering van drie tentoonstellingen met internationale uitstraling (één per jaar van 2016 tot 2018) en in de loop van het eerste jaar, in de supervisie op het scenografische concept van de vaste en tijdelijke collecties.  Momenteel loopt de expo ‘En Plein Air’ over hoe de natuur tussen de 18e en 20e eeuw een plezierige rol toegewezen kreeg. De taferelen tonen wandelingen aan de oevers van de Seine, stadsmensen op stranden. Werken van Picasso, Léger, Cézanne, Monet…ze zijn er allemaal. Zo sluit het thema van de openingstentoonstelling mooi aan met het museum en het omringende Boveriepark.

Er is ook een permanente collectie met een 250 werken met een heel mooi spiegelportret van Alfred Stevens en het portret van Napoleon door Jean Auguste Dominique Ingrés hangt er ook. Mooi is ook de donkere galerij waar je werk op papier kan zien. Fragiel werk dat weinig licht verdraagt. Het werk hangt in het donker maar als je langskomt lichten de tekeningen, aquarellen en etsen heel even op.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
17 + 10 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.