Kinderen van de Renaissance

‘Kinderen van de Renaissance’  in het Mechelse Hof Van Busleyden toont ons bijzondere portretten van de jonge Habsburgse prinsen en prinsessen die in Mechelen werden opgevoed en voorbereid op toekomstige politieke huwelijken. Dat ter bevordering van de uitbreiding van het Habsburgse rijk en huwelijken zijn goedkoper dan het voeren van dure  oorlogen. Huwelijken werden al op zeer jonge leeftijd gearrangeerd. En de politieke agenda deed meermaals de keuze veranderen.

Hofschilders en reizende schilders waren dan ook druk in de weer met al die portretten.  Niet alle afbeeldingen waren huwelijksportretten. Wanneer een kind naar een ander hof vertrok, werden herinneringsportretten bewaard. Margareta van Oostenrijk bestelde er heel wat want ze  was erg gesteld op de kinderen die ze opvoedde.

Bij binnenkomst krijg je een audiogids die je wegwijs maakt door de portretten heen, je hoort de de geschiedenis van de Philipsen, de Karels, de Isabelles en de Margaretha’s. Wat een familie-toestanden en wat een verhalen zeg ! Ik volgde eerst de audiogids maar keerde dan terug op mijn passen om zonder klank te genieten van tien uitzonderlijke portretten. Ook heb ik vooraf de catalogus uitgegeven bij Lannoo grondig gelezen.  Zo krijg je een goed beeld van de kunst en opvoeding aan het Habsburgse hof (1470-1530).  Alleen de beste leraars kwamen langs. Zowel  Erasmus als de  latere paus Adrianus VI gaven les aan Keizer Karel. De opleiding was gevarieerd, met zowel aandacht voor typisch mannelijke vaardigheden als de krijgskunde en jacht maar ook cultuur en muziek werden onderwezen.  De voertaal was Frans, maar Maximiliaan Van Oostenrijk keek er op toe dat de kinderen ook Duits, Latijn, Spaans en Italiaans en Diets leerden.  Een briljant leerling was Keizer Karel niet, hij was meer geïnteresseerd in de jacht. Zijn zussen Eleonora en Isabelle deden het beter dan Karel.

Met unieke schilderijen van Vlaamse meesters als Jan Gossaert, Bernard van Orley en Juan de Flandes mag je de expo gerust vijfsterren geven.  In de zalen zelf mag je geen foto’s nemen. Koop de cataloog die is meer dan de moeite zowel qua beeld als inhoud.  Volgens curator Samuel Mareel is het voor het eerst dat een reeks unieke kinderportretten van Habsburgse prinsen en prinsessen door prominente schilders uit die tijd worden samengebracht. De topwerken van onder andere Juan de Flandes, Jan Gossart en Albrecht Dürer werden in bruikleen gegeven door wereldvermaarde musea als Kunsthistorisches Museum in Wenen, de National Gallery in Londen, het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid en de collectie van de Britse Queen.

Heel leuk vond ik het verfijnde kinderharnasje van Karel V. Dankzij de gulle steun van donateurs en vrienden van het museum, kon men het harnas  overbrengen uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen en tentoonstellen op een paspop die op maat werd gemaakt in een ambachtelijke werkplaats in Tirol.
Kinderen van de Renaissance, nog tot 4 juli te bezoeken in Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, Mechelen. www.hofvanbusleyden.be.
Aan de tentoonstelling gingen jaren van academisch onderzoek vooraf, onder leiding van curator Samuel Mareel. Hij werd bijgestaan door een internationaal wetenschappelijk comité bestaande uit Till-Holger Borchert (Musea Brugge), Dagmar Eichberger (Universität Heidelberg), Hannah Iterbeke (Museum Hof van Busleyden & KULeuven), Elizabeth L’Estrange (University of Birmingham), Jessica O’Leary (Monash University), Hilde De Ridder-Symoens (Universiteit Gent), Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven), Bruno Vanobbergen (Universiteit Gent), Jacqueline van Waardenburg-Kerkhoff (Kasteel Heeswijk) en Annemarieke Willemsen (Rijks-museum van Oudheden, Leiden). De bevindingen werden samengebracht met prachtige illustraties in een tentoonstellingscatalogus uitgegeven door Lannoo. De catalogus verschijnt in het Nederlands en het Engels en is te koop in de boekhandel en in de museumwinkel voor 29,99 Euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
28 ⁄ 14 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.