
‘Kinderen van de Renaissance’ in het Mechelse Hof Van Busleyden toont ons bijzondere portretten van de jonge Habsburgse prinsen en prinsessen die in Mechelen werden opgevoed en voorbereid op toekomstige politieke huwelijken. Dat ter bevordering van de uitbreiding van het Habsburgse rijk en huwelijken zijn goedkoper dan het voeren van dure oorlogen. Huwelijken werden al op zeer jonge leeftijd gearrangeerd. En de politieke agenda deed meermaals de keuze veranderen.
Hofschilders en reizende schilders waren dan ook druk in de weer met al die portretten. Niet alle afbeeldingen waren huwelijksportretten. Wanneer een kind naar een ander hof vertrok, werden herinneringsportretten bewaard. Margareta van Oostenrijk bestelde er heel wat want ze was erg gesteld op de kinderen die ze opvoedde.
Bij binnenkomst krijg je een audiogids die je wegwijs maakt door de portretten heen, je hoort de de geschiedenis van de Philipsen, de Karels, de Isabelles en de Margaretha’s. Wat een familie-toestanden en wat een verhalen zeg ! Ik volgde eerst de audiogids maar keerde dan terug op mijn passen om zonder klank te genieten van tien uitzonderlijke portretten. Ook heb ik vooraf de catalogus uitgegeven bij Lannoo grondig gelezen. Zo krijg je een goed beeld van de kunst en opvoeding aan het Habsburgse hof (1470-1530). Alleen de beste leraars kwamen langs. Zowel Erasmus als de latere paus Adrianus VI gaven les aan Keizer Karel. De opleiding was gevarieerd, met zowel aandacht voor typisch mannelijke vaardigheden als de krijgskunde en jacht maar ook cultuur en muziek werden onderwezen. De voertaal was Frans, maar Maximiliaan Van Oostenrijk keek er op toe dat de kinderen ook Duits, Latijn, Spaans en Italiaans en Diets leerden. Een briljant leerling was Keizer Karel niet, hij was meer geïnteresseerd in de jacht. Zijn zussen Eleonora en Isabelle deden het beter dan Karel.
Met unieke schilderijen van Vlaamse meesters als Jan Gossaert, Bernard van Orley en Juan de Flandes mag je de expo gerust vijfsterren geven. In de zalen zelf mag je geen foto’s nemen. Koop de cataloog die is meer dan de moeite zowel qua beeld als inhoud. Volgens curator Samuel Mareel is het voor het eerst dat een reeks unieke kinderportretten van Habsburgse prinsen en prinsessen door prominente schilders uit die tijd worden samengebracht. De topwerken van onder andere Juan de Flandes, Jan Gossart en Albrecht Dürer werden in bruikleen gegeven door wereldvermaarde musea als Kunsthistorisches Museum in Wenen, de National Gallery in Londen, het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid en de collectie van de Britse Queen.


Laat een reactie achter