Keukenhof : 7 miljoen bollen tulpengeluk

Bloemenpark Keukenhof in Lisse is klaar voor het nieuwe seizoen. Dinsdag was de officiële opening en donderdag 23 maart gaat het park open voor het publiek.
Ongeveer 22.000 Belgen trekken elk jaar naar Lisse. Gisteren 21 maart was het opening van de 68ste Bloemententoonstelling Keukenhof. Op weg naar Keukenhof bloeien al velden met blauwe en paarse hyacinten en ook in Keukenhof is de natuur 2 weken vooruit waardoor al veel in bloei staat.Tuinman André Beijk kijkt tevreden om zich heen : ‘Alles is op tijd klaar en het weer zat ook nog mee. De tulpen staan nog niet vol in bloei, maar je hebt wel al krokussen, vroege tulpjes en de narcissen staan al heerlijk met de bek in de zon te wachten op de bezoekers.’ Het lijkt me heerlijk om er te werken en zo te zien hoe elke dag meer en tulpenbollen zich openen. Je hebt bloei van eerste tot laatste dag


Ook neemt Keukenhof dit jaar, na jaren van voorbereiding, het nieuwe entreegebouw in gebruik. Een ontwerp van het architectenbureau Mecanoo. Het viel meteen op toen we binnnenreden er is massaal veel parking. De buitenkant is onherkenbaar veranderd. Maar je er komt dan ook op 8 weken tijd 1 miljoen mensen kijken. Die komen voornamelijk uit Nederland, Duitsland en Amerika. En nu komt er ook neen nieuwe golf aan uit China en India. Via Schiphol met de bus vandaar de aanleg van de grote nieuwe parking.
Verantwoordelijk hiervoor is het Delftse bureau Mecanoo. Founding partner Francine Houben vertelde dat het entreegebouw als overgangszone fungeert tussen weidse bollenvelden en de intieme tuin. Hoewel de entree berekend is op een grote bezoekersstroom is het gebouw luchtig gehouden. Door de ‘open’dak constructie zijn de Hollandse luchten te zien en zorgen de driehoekige vensters voor artistieke schaduwen op het welkomstplein.
Behalve nieuwe kantoren zijn er extra winkels, kassa’s, restaurants en vooral toiletgroepen.

De naam Keukenhof ontstond in de 15de eeuw toen het terrein behoorde aan Gravin Jacoba van Beieren. Hier werd gejaagd en in de hof naast Slot Teylingen werden kruiden verzameld voor de keuken, vandaar de naam Keukenhof.
Het park is 32 hectare groot en er loopt in totaal 15 kilometer wandelpad doorheen. Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant in meer dan 1600 variëteiten en die bollen worden door bijna 100 “hofleveranciers” aangeleverd. Je moet rekenen dat er dus jaarlijks zo ruim 7000 kilo éénjarig graszaad gezaaid wordt. Dit jaar is het Park Keukenhof 3 hectare bos groter geworden, met daarin een kunstwerk wat in bruikleen is gegeven door het Kröller-Müller museum.

Met fluisterboten kan gevaren worden langs de bollenvelden achter Keukenhof maar niets belet je om de fiets te nemen.

Op 22 april is er de bloemencorso maar dan is het heel heel druk !

Donkere tulpen spreken tot mijn verbeelding. Alexander Dumas schreef er in 1850 een boekje over ‘De Zwarte Tulp’. In 1672 was er in Haarlem een wedstrijd om Zwarte Tulp te kweken. Daar gaat het boekje over. De kleur zwart bestaat in de natuur niet. Het is intens rood of paars. Er zijn er wel enkele die de kleur zwart benaderen : ‘Queen of Night’, en ‘Ronaldo’ en ‘Blackjack’. Die kan je zien in het Keukenhof.

Oh ja. Voor wie graag eet en koopt. Er zijn 6 restaurants, 7 souvenirwinkels en 4 bloembollen verkooppunten.

Het thema in het park dit jaar is Dutch Design. Zo is er een bloemenmozaïek van 250 vierkante meter ontworpen dat is gebaseerd op een schilderij van Mondriaan met de bekende kleurige vlakken. Om het mozaïek het hele voorjaar in bloei te houden, zijn de 80.000 bloembollen in twee lagen geplant: tulpen, blauwe druifjes (muscari) en krokus. Ook staat er een enorme Rietveld-stoel en komt het thema in het hele park terug.
Een eerbetoon aan de kunstbeweging De Stijl die dit jaar 100 jaar geleden in Leiden werd opgericht en waarvan Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld de beroemdste vertegenwoordigers zijn geworden.
De Stijl-kunstenaars streefden naar een radicale hervorming van de kunst. Kenmerkend is het gebruik van primaire kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.
Wie Keukenhof bezoekt komt al vlak na de binnenkomst oog in oog te staan met een bollenmozaïek inclusief Rietveld-stoel.

Tickets kan je bestellen voor 16 Euro. En 6 Euro voor de parking. Kinderen onder de drie gratis. Van 4 tot 11 jaar betalen ze 8 Euro.
Voor meer informatie: www.keukenhof.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
42 ⁄ 14 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.