Het kasteel van Gaasbeek stapelt de tijd

Het Kasteel van Gaasbeek
Nadine

Chronos kent iedereen wel. Hij is in de Griekse mythologie de god van de meetbare kloktijd en de god die klaarstaat met zijn zeis als uw tijd op is. Maar kent u ook Kairos ? Hij is de rebelse kleinzoon van Chronos. Hij is de god van het juiste ogenblik. Filosofe Joke Hermsen stelde een tentoonstelling samen over dat juiste ogenblik en herdoopte het Kasteel van Gaasbeek tot ‘Kairos Castle’. De curator heeft een parcours uitgetekend in vier etappes. Ze noemt het de vier B’s want het gaat over bezinning, bezieling, beweging en balans. Het is zoals we gewoon zijn in het Kasteel van Gaasbeek een weldoordachte en mooie expo geworden. Maar waarbij je wel moet ‘stilstaan’ bij wat er getoond wordt. Gelukkig krijg je een bezoekersgids mee die vele zaken verduidelijkt. En je kan op voorhand de catalogus bestellen bij Lannoo als je dat wil. Er zit trouwens een gratis ticket in het boek. De catalogus kost 22,50 Euro. Een ingangsticket heb je voor 12 Euro.

Op de cover van de cataloog zien we een foto van de Franse Corinne Mercadier. ‘Les planètes’ is een typisch droombeeld van haar. De mysterieuze donkers sferen lijken hemel en aarde om te keren, waarbij het licht uit de aarde komt en de hemel donker is. Die foto hangt in de gang aan de Egmondtrap. En in de Egmondkamer trapjes naar beneden vind je een video van Hans Op de Beeck en dat alleen al is de moeite om eens naar het Kasteel van Gaasbeek te rijden. In de video zien we hoe de kunstenaar met banale strooibusssen fijne suiker, voor het oog van de toeschouwer een somber melancholisch landschap opbouwt.

Aalstenaar Patrick Van Caeckenbergh zijn tekeningen van bomen de ‘Drawings of Old Trees on Wintry Days during 2077-2014’ doen op het eerste zich heel realistisch aan. Maar wie goed kijkt, ziet fabels en sprookjes opduiken.
In de badkamer zien we een meisje dat hinkelt. Dat is ‘Leap of Faith’, werk van Sofie Muller. Op de vensterbank in de badkamer liggen ook twee maskers in albast. Hier gaat Sofie Muller in dialoog met de klassieke beeldhouwkunst. Ze smukt gehavende stukken albast op met travertijn, marmer, kristallen en mineralen. Zo visualiseert ze het menselijke levenspad dat getekend is door persoonlijke ervaringen en littekens draagt.

Aan de start van het parcours kan je je laten testen door de installatie ‘It’s time’ van de Russische kunstenares Olga Kisseleva. Je legt je hand op een glazen plaat. Die meet je hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk en je krijgt een persoonlijke boodschap op het scherm aan de wand. Ik kreeg de boodschap ‘Doucement’.

Er zijn nogal wat video’s te zien en die vertragen automatisch ook het ritme van de tentoonstelling. Heel mooi werk staat in de keuken. Het is van Jaap De Jonge het is een soort meditatief sneeuwlandschap. De ‘Schaduwmachine’ van de Jonge – die tevens scenograaf is van de expo – voert een rij zwarte metalen boompjes op rubberen banden rond. Een projector creëert daarmee een landschap van schaduwbeelden op de muur. Het is een mooie installatie. Het gaat over reflectie. Om de juiste beslissingen te nemen, om het roer om te gooien, heb je stilte en reflectie nodig. Dat hoorde ik de kunstenaar vertellen op de radio. En daar gaat dit werk over.
Verder is er nog werk te zien van Maarten Baas, Peter Bogers, Mynke Buskens, David Claerbout, Alexandra Cool, Annabelle Daou, Mariska de Groot, Gilbert Garcin, Antony Gormley, Suzanna Hertrich, Jay Mark Johnson, Jorge Macchi, George Meertens, Thierry Pecastaing, André Pielage, Davide Quayola en Pipilotti Ris.

Lannoo geeft een cataloog uit : ” Kairo’s Castle. Over de kunst van het juiste ogenblik. The Art of Movement”
Kairos Castle in het Kasteel van Gaasbeek met de Nederlandse filosofe Joke Hermsen als curator, van 1 april tot en met 18 juni. http://www.kasteelvangaasbeek.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
18 × 21 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.