Jef Neve Alom

 

Hij heeft nog niet echt stil gezeten in 2010, Jef Neve. In mei bracht Impulse het album For All We Know uit, een duo-album met José James, waarna beide muzikanten op tournee in de VS trokken (Gentblogt zag hen trouwens aan het werk op hun eerste concert in Seattle). Met José James werkte hij ook nog eens het Coltrane project uit, waarmee hij deze zomer een aantal festivals aandeed, waaronder Jazz Middelheim. Zopas werd de nieuwe cd van het Jef Neve Trio uitgebracht, Imaginary Road, die zaterdagavond in Vooruit werd voorgesteld. Ik ging luisteren in een nokvolle Theaterzaal, en laat u graag meegenieten.

Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE

Hoewel ik geen jazzliefhebber ben, hou ik wel van Neve. En ik niet alleen, zo blijkt: mensen die anders bedanken voor jazz vallen als een blok voor de ‘chou’ van het genre. Jazz wordt vaak ervaren als een complexe, moeilijk te analyseren taal, maar Jef Neve maakt die muziek echter toegankelijk. De muziek klinkt als een soundtrack en overschrijdt de genres van zowel klassiek als jazz (Neve werkt momenteel aan een klassieke compositie). Neve kennen we natuurlijk ook van de filmmuziek van de Helaasheid der Dingen en Dagen zonder Lief van Felix Van Groeningen, en tot voor kort presenteerde hij het naar hem genaamde jazzprogramma op Klara.

In Vooruit kreeg België voor het eerst de Nederlandse New Yorker Ruben Samama te horen. Samama vervangt Piet Verbist, die – samen ook met drummer Teun Verbruggen – deel uitmaakte van het oorspronkelijke trio. Neve zocht een bas die sterker kon converseren met de drums en de piano, en dat Ruben Samama daartoe in staat is, was wel meteen duidelijk. Samama maakt muziek voor reclamespotjes en is al jaren bezig met klankdesign. Meer dan een stevige baslijn plukken, durft hij ook de strijkstok te hanteren en is hij al evenmin vies van een beetje elektronica.

Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE

Imaginary Road kan een opperbeste afsluiter vormen voor Neves storm doorheen 2010. Neve en zijn muzikale maten kregen hard applaus en hij deed er graag een bisnummer (of twee) bij. “Ik mag niet naar huis van mijn lief als ik geen bisnummer geef”, zei Neve. Zijn vriend woont overigens in Gent, waardoor de muzikant veel pendelt tussen Brussel en Gent. Naast de Cobra Bar in Brussel, heeft hij in de Gentse Hot Club een tweede stamcafé gevonden. De prachtige foto op de hoes van Imaginary Road is van Stefan Vanfleteren.

Zondag speelde Neve ook nog in de Zevende dag. For The People is heel toepasselijk voor het programma, beaamde ook presentatrice Indra Dewitte. “Ik ga jullie dadelijk laten zingen”, zei ze nog tegen Neve, waarop de pianst eens knipoogde naar Samama en Verbruggen.

Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE

Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE Jef Neve, Theaterzaal Vooruit, Gent, BE

Het nieuwe album, Imaginary Road, is verkrijgbaar in elke platenzaak. Het trio treedt nog op in Hasselt (28/9), de AB (6/10), en in De Roma (8/10), waarna ze drie concerten in Australië brengen. Jef Neve treedt ook nog op in Japan, samen met José James, en hij toert vervolgens rond in Vlaanderen met Gabriel Rios en Kobe Proesmans. 2010 is nog lang niet voorbij, voor Neve.

Jef Neve Trio, Imaginary Road gehoord in de Theaterzaal van Vooruit op 25 september 2010

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
8 + 11 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.