Indrukwekkend debuut

Al zo’n 20 jaar schildert hij reeksen met filmische fragmenten waarbij de toeschouwer zelf het verhaal kan invullen. Nu schreef hij een boek waarbij een schilder weg wil uit de kunstwereld en op zoek gaat naar een authentiek leven.

In een verwilderd bos staan twee oude caravans en een boshut. Het is de nieuwe thuishaven van Maxime, zo ver mogelijk weg van de kunstwereld. Daar verzamelt hij onbenullige dingetjes, die hij vindt in het bos. En dan nodigt hij mensen uit. Hij kiest heel zorgvuldig de mensen uit, zodat ze zijn toevluchtsoord niet bezoedelen. Edit, een lingerieontwerper speelt een belangrijke rol in het boek. Zij vindt rust bij Maxime, rust die ze niet vindt in haar slecht huwelijk. Maxime wordt echter achternagezeten door zijn galeriehouder. Die gaat Maxime opzoeken in het bos en probeert hem weer te doen schilderen. Hij zwaait ook met een contract. Maxime wordt er behoorlijk zenuwachtig van.

Hij schildert niet meer maar registreert zoals op zijn schilderijen vroeger, de wereld om zich heen. In deze beklijvende roman houdt auteur en kunstschilder Robert Devriendt zijn lezers scènes voor. Die ontvouwen zich op eigenzinnige wijze, als een film zonder script. En toch komt alles in aanraking met elkaar, via Maximes obsessieve blik. ‘Maximes Obsessie’ is een indrukwekkend debuut. Hoe Devriendt zijn personages ontleedt en beschrijft maakt van hem een ware voyeur met stijl. Devriendt heeft 5 jaar aan het boek gewerkt.

Robert Devriendt staat bekend om zijn reeksen kleine schilderijen. De technische perfectie en de tactiele eigenschappen ervan verraden zijn Vlaamse roots, terwijl hun cinematografische en sequentiële karakter naar de filmtaal verwijst. De manier waarop Devriendt stemming creëert en de ‘buitenwereld’ weergeeft, is intrigerend. Een auto in een bos, een vrouw die een geweer op iemand richt, de rug van een man in een leren jas, een achtergelaten handtas… Altijd gaat er een geheimzinnige dreiging uit van zijn werk. Naast erotiek en sensualiteit speelt ook de natuurlijke setting een belangrijke rol. De toeschouwer, door Devriendt gezien als een voyeur, wordt uitgenodigd om als een detective zijn schilderijen te interpreteren. Eenzelfde sfeer van mysterie en suspense vind je terug in zijn roman.

“Voor mij was het een kleine stap om van die verhalenfragmenten over te schakelen naar een echte roman. Op een bepaald moment was het zodanig dwingend dat ik moest een verhaal schrijven. Ik wou ook iets schrijven waarin de lezer zich volledig kan in verliezen”, zei de kunstenaar/schrijver op  de regionale tv-zender AVS.

Maximes Obsessie van Robert Devriendt
Formaat: 140 x 220 mm
Aantal pagina’s: 208
Prijs: 22,99 euro

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
16 ⁄ 8 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.