How to paint water in Latemse Kluis

In de Latemse Kluis kan je naar de tentoonstelling ‘How to paint water. De Leie – stroom van inspiratie’, een ode aan de Leie als inspiratiebron van de kunst. Dat kan nog tot zondag 13 oktober.  Zoals bekend trekt de Leie haar eigen curve door de Belgische kunstgeschiedenis. De expo toont hoe diverse kunstenaars, actief in de Leiestreek, tussen 1180 en 1930 elk op hun eigen manier naar hun rivier hebben gekeken.

In de zomer van 2018 opende De Latemse Kluis, het voormalig buitenverblijf van de paters Dominicanen, na een grondige restauratie haar deuren als museum. Het gebouw ligt in de Kapitteldreef, vlakbij het gemeentelijk museum Gevaert-Minne, en het beschikt over een professioneel uitgeruste ruimte waar het museum jaarlijks wisseltentoonstellingen kan houden. De locatie op zich is al heel bijzonder, het gebouw met de ogivale structuur ligt verscholen in het groen van de Kapitteldreef, op een steenworp van het Museum Gevaert-Minne.

Met de expositie ‘Gust De Smet – Stil de tijd’ die ruim twintig meesterwerken van de Latemse kunstenaar samenbracht, opende De Kluis in 2018 haar eerste seizoen. Dit jaar kan je weerom een exclusieve tentoonstelling ’How to paint water. De Leie – stroom van inspiratie’ gaan bekijken. Curator van dienst Piet Boyens bracht een aantal pareltjes samen. “Dat kan alleen als je goede contacten hebt bij de verzamelaars en hun vertrouwen hebt’, vertelde hij me toen op de opening.

Links op de foto curator Piet Boyens, naast hem Schepen can Cultuur Barbara Lannoy en cultuurmedewerker Sophie Desmet rechts. Op de achtergrond prachtig werk van Valerius De Saedeleer, De Leie in de avond (1905) uit een privé-collectie en ook van diezelfde De Saedeleer, de Leie in de ochtend (1905) uit de collectie van ‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst.

“Met deze tentoonstelling willen we laten zien hoe de diverse kunstenaars op een eigen manier naar de Leie hebben gekeken tussen 1880 en 1930”, zegt Piet Boyens “Die wisselende visie beweegt zich van de romantiek van Felix Cogen, de lichtlyriek van Emile Claus, de poëtische benadering door Albijn Van den Abeele, het zoeken naar de ziel van het rivierlandschap door Valerius De Saedeleer, de mystiek geladen kunst van Gustave van de Woestyne naar de impressionistische varianten van Maurice Sys, Anna De Weert, Constant Permeke en Albert Saverys om te eindigen bij het expressionisme van Gust De Smet, Frits Van den Berghe en Hubert Malfait.

Ga beslist ook naar het  Museum Gevaert-Minne om de hoek. Er is een mooie collectie werken te zien ook van de “Latemse School.” Stief DeSmet toont er zijn videofilm  ‘Golden River’. Stief maakt een lange boottocht op de Leie en we zien hoe het licht op zijn naakte rug schildert.

De tentoonstelling is een organisatie van de gemeente Sint-Martens-Latem met als gastcurator Piet Boyens in samenspraak met de eigenaar van de Latemse Kluis, Herman De Bode. Ze loopt nog tot 13 oktober en de deuren gaan van woensdag tot en met zondag open van 14 tot 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
17 − 2 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.