Het Noord-Franse Museé Matisse toont de gravures van de meester

Credits : Caroline Neels

 

In deze tentoonstelling komt een minder bekende kant van Matisse naar voren, zijn gravures. Matisse gebruikte daarvoor verschillende technieken. Altijd stond het gezicht en het  lichaam centraal.  Zo graveerde hij ongeveer 900 postzegels en hij gebruikte later deze techniek nog om een tachtigtal boeken te illustreren. Het Museum toont ons de matrices die de kunstenaar gebruikte om tot dat graveerwerk te komen.

Matisse liet in 1952 zelf het Matisse-museum bouwen in de stad Cateau-Cambresis waar hij op 31 december geboren werd. Hij schonk de bewoners 82 werken die hij installeerde in het stadhuis uit de 18de eeuw. Hij liet daarbij een boodschap achter over zijn leven als schilder  : “De medebewoners uit Cateau, die ik vroeg moest verlaten om mijn lot te volgen, wilden mijn werk eren door een museum op te zetten (…).Ik heb begrepen dat ik het hele leven hard gewerkt heb voor de grote mensenfamilie, aan wie ik een beetje van de frisse schoonheid van de wereld moest openbaren. Ik heb het alleen maar doorgegeven en ben dus slechts een medium. Ik heb de stad geholpen om dit museum te bouwen. Het is een deel van mijn levenswerk dat het lot mij opgelegd heeft en dus goed geplaatst.”

Het Musée Matisse mag dan niet zo gekend zijn bij ons maar het is beslist de moeite om eens naar Le Cateau-Cambrésis te rijden, een klein  dorpje in het licht glooiende landschap van Le département du Nord. Daar duikt dan opeens een  museum op met toch redelijk grootstedelijke allures. Zo is het gehuisvest in een stadspaleis uit de achttiende eeuw en kreeg het in 2002 een strakke nieuwe vleugel voor tijdelijke tentoonstellingen.

De permanente collectie die er hangt is van zeer hoog niveau. Henri Matisse die geboren is in Le Cataeu-Cambrésis schonk kort voor zijn dood in 1852 een 80-tal werken aan het museum. Het museum herbergt de 3de grootste vaste Franse Collectie van deze internationaal bekende kunstenaar. Maar dan 170 schilderijen, tekeningen en sculpturen geven een overzicht van zijn carrière. Het museum omvat dus De Matisse-collectie: de schenking van de schilder, veel giften van zijn familie en belangrijke aankopen (9 zalen).  Een tweede collectie kunstwerken bestaat uit vierentwintig werken die de abstracte schilder August Herbin in 1956 werken aan de stad waar hij opgroeide schonk. Derde collectie is de  Tériade-schenking: met werken die Picasso, Chagall, Miró, Rouault, Matisse, Léger, Giacometti… aan hun kunstuitgever schonken. De beroemde eetkamer van Tériade die Matisse en Giacometti maakten is hier onderdeel van.

En er is een audiogids in het Nederlands.

Van 17 oktober – 6 maart 2015
Matisse en de gravure: zijn andere instrument
Matisse Museum, Le Cateau-Cambrésis
In deze tentoonstelling komt een minder bekende kant van Matisse naar voren namelijk zijn gravures. Zijn hele leven maakte hij gravures en hij gebruikte daarvoor verschillende technieken. Altijd stond het gezicht en het  lichaam centraal.
Nog tot 6 maart  in Musée Matisse, Le Cateau-Cambrésis. Open van 10 tot 18 uur, dinsdags gesloten. Toegang 5 euro. Inl.: tel. 0033-3-27.84.64.50 en www.cg59.fr/matisse.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
2 + 20 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.