
Het kunstuur in Mechelen is aan zijn tweede editie toe. De eerste heb ik niet gezien, de tweede wel. De locatie is dezelfde gebleven want de organisatoren verkregen een concessie voor vijf jaar.
Het is een initiatief van de gebroeders Hans en Joost Bourlon. Ik mag zeggen dat het een intense kijkervaring is. Wat je ziet is een bijzonder knappe verzameling schilderijen in een mooie scenografie. Over die omkadering is heel goed nagedacht. De belichting is in handen van Frank Van Laecke en de muziek is gecomponeerd door Dirk Brossé.
Je krijgt een uur de tijd om de drie zalen langs een een dertigtal werken te wandelen. De schilderijen worden een per een uitgelicht en je kunt er bij gaan zitten want je krijgt een stoeltje mee. De helft van de werken wordt becommentarieerd door een bekende Vlaming. Ze vertellen er eerder verhalend over. Verwacht je niet aan een kunsthistorische context. Je hebt tegenstanders en voorstanders van meningen van Bekende Vlamingen. Er zijn mensen die dat net graag hebben als ze een bekende stem herkennen. Je hebt er die helemaal niets willen horen van wat Bekende Vlamingen vertellen over kunst. De verhalen gaan wel ergens over. Zo vertelt Arno over het rock-‘n-roll-gehalte van Ensor uit zijn Oostende. Danny Ronaldo vertelt over het circus bij het werk van Gustave De Smet dat een circus weergeeft.
Zoals in de eerste editie kozen de organisatoren voor Belgische topstukken uit de periode 1887 – 1938.
De werken komen uit privé-collecties en uit Vlaamse musea. Vijftig procent uit de privé en vijftig procent uit de museumwereld.
Priveverzamelaars staan aangeduid met naam en toenaam. We lezen Phoebus Foundation, ING en Belfius. Een aantal zijn anoniem. Er hangt ook een werk uit de privé-collectie van Hans Bourlon maar we komen niet te weten welk.
Het topstuk van de tentoonstelling is het ‘Het hanengevecht in Vlaanderen’, een monumentaal doek van Emile Claus.
Het kunstwerk ‘Het hanengevecht’ van de Waregemse schilder Emile Claus dateert uit 1882 en verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu blijkt dat het kunstwerk al die jaren in een kasteel in Waregem opgeborgen lag
Museumfanaten durven dan wel eens stellen dat het Kunstuur meer een show is dan een expo.
Mij allemaal niet gelaten. Ik ben zo een een museumfanaat maar ik vind ‘Het Kunstuur’ meer dan prima.
Het Kunstuur in Mechelen in de Heilige Geestkapel tot 30 september nog. Reserveren moet !
Laat een reactie achter