Theater aan Zee 2019

De 23ste editie van Theater aan Zee ziet er veelbelovend uit. Curator Lucas De Man stelt betrokkenheid centraal. Er is voor het eerst een thema in het theaterfestival en er wordt opnieuw geprogrammeerd in het Kursaal.

Credits MichouFran.

Lucas De Man noemt zichzelf wereldburger én West-Vlaming : “Van zodra je kiest, of grenzen trekt, toon je je bang. Het is niet gemakkelijk om je open te stellen, maar het is de enige mogelijkheid: we moeten praten met elkaar, betrokken zijn.” En dat stelt hij duidelijk voorop als gastcurator van Theater aan Zee 2019. Lucas De Man won in 2007 de wedstrijd voor jonge theatermakers van Theater aan Zee (TAZ) en kwam sindsdien al zeven keer terug. Het thema dat hij koos vind je ook terug in de voorstellingen en in de actie waarbij particulieren en bedrijven 2.000 tickets cadeau kunnen doen aan anderen. Iedereen die wil kan tickets kopen en deze schenken aan anderen, als cadeau aan mensen die zich inzetten voor iets of iemand. TAZ voorziet hiervoor tweeduizend tickets voor elf verschillende voorstellingen. Dat zijn heel wat tikects die te geef zijn.

Lucas De Man : “Ik geloof niet in gratis kaartjes omdat je daarmee ons vak devalueert. Ik geloof wel in mensen uitnodigen. Waarom gaat iemand niet naar een voorstelling ? Omdat het te duur is, men het niet kent of denkt ‘het als wel niets voor mij zijn’. Maar als je een persoonlijke uitnodiging ontvangt, is dat totaal iets anders.”
De opening van TAZ wordt een massaperformance met mensen uit alle lagen en straten van de stad, bewoners en passanten. De man zoekt duizend participanten die op woensdag 31 juli om 16u30 een beeld maken op het strand, waarbij ze samen de letters vormen uit de slagzin ‘Het is aan Jou, het is aan Mij, het is aan Ons, het is Aan’. Het geheel wordt gefilmd met een drone en vervolgens naar alle media gestuurd. Wie wil deelnemen, kan zich inschrijven via theateraanzee.be.
De Man komt ook met drie eigen projecten, waaronder The Village, een tocht van 2,5 kilometer op de Oosteroever rond ongelijkheid. The Village is een theatrale tentoonstelling. Een interactieve app neemt je mee door een verhaal over ongelijkheid en empathie op verschillende locaties. Per half uur kunnen 16 personen de wandeling starten. Het vertrekpunt bevindt zich aan O.666, Hendrik Baelskaai 27.

 

Theater aan Zee brengt 130 voorstellingen in achthonderd opvoeringen tussen 31 juli en 10 augustus. Het is bijna onbegonnen werk om daar een selectie uit te maken. Dus neem je tijd en maak een keuze via de website.

Artistiek leider Luc Muylaert is blij dat er in het Leopoldpark opnieuw voorstellingen zijn voor gezinnen met kinderen. Naast de vele grote en kleine theaterpareltjes voor de allerkleinsten, staan de circuskunsten centraal. Nieuw is dat het Familiepark zijn vleugels uitslaat over de stad. De feestelijke opening vindt plaats in het Kursaal met de knotsgekke muzikale voorstelling Vuil!Vuil!Vuil! van Radio Oorwoud. En in het Maria Hendrikapark zetten de acrobaten van Collectif Malunés hun grote circustent neer voor de voorstelling ‘Forever Happily’. Het Collectif slaat eerste zijn tenten op in Gent met de Gentse Feesten en vertrekt dan naar Oostende.

Café Koer wordt in het park het centrale punt met meer optredens op Place Musette.

Maar helemaal nieuw dit jaar is de uitbreiding naar het Kursaal.Voor het eerst in jaren kunnen er voorstellingen plaatsvinden in het auditorium.

Dat en meer speeldagen voor grotere producties maakt dat er twintig procent meer tickets te koop zijn: voor betalende voorstellingen zijn er 75.000 kaartjes. Daarmee is meteen ook het probleem van zaaltekort opgelost. Er moet niet uitgeweken worden naar buurgemeenten.

Alle info op www.theateraanzee.be.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
15 × 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.