Hersenorkaan

Ann De Craemer heeft een nieuw boek klaar. Haar vorige boek het  “Groot Vlaams Wielerwoordenboek” dateert van drie jaar geleden. Maar nu is er ‘Hersenorkaan’. Ann zou vast veel eerder een boek geschreven hebben maar ze verzeilde in een depressie. Zij noemt het een hersenorkaan, wat een prachtig woord is. Ze vertelt over de donkere periode die gelukkig bij het verschijnen van dit boek, achter haar ligt.

Die  depressie van haar die trok haar wel een heel duistere kelder in. ‘Hersenorkaan’  is een beklijvende, poëtische evocatie van de weg terug naar boven. Wrang maar ook met humor verhaalt ze over de donkerte, over haar angsten, over de surreële strijd met een ekster die een jaar lang als een schaduw boven haar hangt.

” Wat niet gevlucht is, is het dier dat op haar rechterschouder zit. Ze heeft het nog niet gezien. Niet in de ogen gekeken. Zijn harkerige roep nog niet gehoord. Al bespeurde ze misschien wel zijn aanwezigheid, want toen het beest daarnet zijn klauw een centimeter naar rechts verplaatste, viel het lint van haar topje langs haar schouder omlaag. Bonjour tristesse.”

Gelukkig is er de drang tot fotograferen, die haar naar buiten lokt. En de helende kracht van vriendschap en van de zee in Oostende.

” Je wandelt Mariakerke binnen en volgt hoe een passagiersvliegtuig vlakbij omhoog buldert om dan traag boven zee zijn bocht richting binnenland in te zetten, weg van het uitzicht want de zee behoort de stilte toe. Je staat bij het kerkje. Je ziet hoe schijnbaar oneindige reeks appartementsgebouwen hier abrupt een knik van negentig graden maakt en plaats ruimt voor gras, duinen en het klungelisgste kerkhof ooit : grafstenen liggen in het rond alsof ze als teerlingen werden gebruikt. Granietklonten zijn het, waarin de tijd werd opgezogen. Op een ervan staat ARON JAMES ENSOR. Een titel met een weggevaagde B zodat de volksschilder volksschilder kan blijven.”

Het boek is een aanrader voor iedereen die last heeft van depressies of iemand kent in de nabije omgeving. ‘Hersenorkaan’ is bovendien prachtig geschreven. Er staan prachtige zinnen in het boek over zaken die in je hoofd donkere wolken vormen.

Ann De Craemer schreef eerder ‘Heerlijk Helder. Weg met krommunicatie!’ samen met Jan Hautekiet.

Hersenorkaan is uitgegeven bij Atlas Contact.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
19 − 12 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.