Ghost Tropic van Bas Devos

Ghost Tropic
Khadija valt in slaap op de metro. Ghost Tropic.

Het VOD-platform Avila maakte onlangs de film “Ghost Tropic” van regisseur Bas Devos online beschikbaar in België. De film volgt de achtenvijftigjarige Khadija die na een lange werkdag ‘s avonds laat in slaap valt op de metro. Wanneer ze wakker wordt aan de eindhalte, heeft ze geen andere keuze dan de tocht naar huis te voet verder te zetten. Deze nachtelijke tocht dwingt haar om hulp te vragen aan de andere bewoners van de nacht. Ghost Tropic werd geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs in Cannes.

Net als Khadija (Saadia Bentaïeb) begeven deze mensen zich meestal niet voor hun plezier op de nachtelijke straten . Ze zijn aan het werk zoals de cais­sière (Maaike Neuville) van wie Khadija een lift krijgt en de nachtwaker van het winkelcentrum (Stefan Gota) die haar helpt met de pinautomaat. Wanneer ze later in de koude nacht een dakloze met een grote hond aantreft, bekommert ze zich om hen. Het zit ‘m in de kleine dingen daar in dat grote Brussel. Mensen kennen elkaar dan misschien niet maar ze beseffen wel dat ze elkaar moeten helpen. Bas Devos zet al deze nachtelijke figuren voor de verandering eens in ‘the picture’.  Dat maakt de film zo warm. Ondanks de bedreiging die kan uitgaan van dolen in een donker Brussel, voel je zo hoe Khadija met open blik haar tocht aanvat. Op die manier neemt ze je mee op haar wandeling naar huis die vooral een weg van vertrouwen blijkt te zijn.

De openingscène van de film, waarbij Brussel langzamerhand de kamer binnensijpelt, vond ik grandioos.

Deze release is uitzonderlijk enkel beschikbaar in België. Gesproken in het Frans, ondertitels beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Amper een paar maanden nadat hij met zijn benauwend stadsportret ‘Hellhole’ de nasleep van de traumatische 22 maart-aanslagen in Brussel in beeld bracht, geeft Bas Devos ons opnieuw een inkijk in zijn thuisbasis. Sommigen hadden na het bekijken van ‘Hellhole’ een verkeerd en negatief beeld van Brussel, meende hij.

Avila is een nieuw video on demand platform voor auteursfilm, beschikbaar online via de link avilafilm.be. Avila biedt zowel hedendaagse als klassieke documentaire- en fictiefilms aan. Het platform wil expliciet een overaanbod vermijden, waarbij films dreigen te verdrinken in een overweldigende veelheid, en presenteert een selectie op basis van redactionele keuzes.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
19 × 10 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.