Gent Festival van Vlaanderen 2013

Credits : Festival van Vlaanderen.

20130507_Festival1-490x311

Een wat raar meisje kijkt ons aan op de affiche van Gent Festival van Vlaanderen. Ze deed me meteen denken aan de beelden van Inez van Lamsweerde, maar het blijkt een foto te zijn van fotograaf Christian Girotto. Ook hij maakt digitaal bewerkte beelden die wat bevreemdend overkomen. Hij noemt het zelf “high end retouch”.

‘Een mix van twee gezichten’ zegt Laureline Soubry, persverantwoordelijke van Gent Festival van Vlaanderen mij, op de persconferentie in de Plantentuin. En inderdaad, kijk maar eens goed: een volwassen gezicht gemixt met melktandjes.

Het Festival heeft ook een nieuw logo. Alles is nog in het rood, maar de bol is vervangen door een driehoek. Dat moet een feestwimpel voorstellen, die verwijst naar het feit dat het festival met zijn evenementen feest in de stad brengt.

OdeGand gaat de nacht in

OdeGand blijft zoals altijd het openingsfeest en vindt dit jaar plaats op 14 september, maar er komt een nachteditie bij op 28 september. Een party, verspreid over de binnenstad, met heel veel elektronica in klassiek of klassiek met elektronica, het is maar hoe je het bekijkt. John Roan van ‘Arsenal’ leidt het feestje in goede banen.

Sidi Larbi Cherkaoui trok naar Buenos Aires en kreeg er de tangomicrobe. Milonga gaat in juni in première in London en is bij ons te zien op vrijdag 20 en zaterdag 21 september in de Capitole Gent. Deze internationale productie brengt de intieme sfeer van een traditionele milonga in combinatie met een eigentijdse kijk op de tango nuevo.

Nieuw dit jaar is ook dat het Museum voor Schone Kunsten deelneemt. Omringd door schilderijen van de Litouwse schilder en componist Ciurlionis brengt het Gent Festival twee kwartetten en een pianist samen. Ciurlionis leed aan synesthesie, waarbij één zintuig ongewild een ander stimuleert. Klanken krijgen kleuren en kleuren krijgen klank. De Litouwse kunstenaar had het dus en hij maakte er meteen zijn talent van. Gent Festival presenteert de muziek van de kunstenaar te midden van zijn werken, die op dat moment in het MSK tentoongesteld worden.

Dit jaar geen Avanti (fietslus rond Gent met optredens op tussenstoppen) maar wel Vlaamse Havendag in combinatie met het festival. Op autoloze zondag 22 september kan je muzikale pareltjes ontdekken per fiets, bus, boot en dat allemaal gratis. Je kan makkelijk met de fiets het kanaal oversteken op de veerponten, en als je dat te ver lijkt, neem je gewoon de bus en de boot!

De Handelsbeurs doet aan Siesta Musicale en dat is ook nieuw dit jaar. Tijdens twee donderdagen binnen de periode van het festival kan je je in een zitzak of in een hangmat neervlijen en luisteren naar Bach en vogelzang door Camille Thomas op cello.Neen, we vinden het niet uit. Oh ja, er is ook een schoenenlocker aanwezig. Je moet dus niet op je kousenvoeten terug naar je werk.
Ook nieuw dit jaar is dat er geen Venetiaans bal meer is. Dat wordt dus vervangen door OdeGand by Night.

Voorrijders op tandem gezocht

De Care-to-Share-projecten staan ook op het programma dit jaar. De patiënten van het Jan Palfijnziekenhuis genieten samen met hun familie van een ziekenhuisconcert. Senioren worden getrakteerd op een vocaal rusthuisconcert aan huis.

Er is een speciaal project voor personen met een visuele beperking. Blind date is een succesproject en staat dit jaar onder het meterschap van stand-upcomédienne/cabaretière Lies Lefever. Programmateksten in braille en grootletterschrift, persoonlijke begeleiding, vervoer van en naar concerten, voorrijders op tandems tijdens de muzikale fietstocht, het moet allemaal bijdragen tot drempelverlaging voor wie slecht ziet of blind is. Het Festival van Vlaanderen kreeg dan ook van het Slechtzienden- en Blindenplatform (SBPV) de vermelding van ‘100 % geslaagd pilootproject’. Wie wil een handje toesteken als vrijwilliger, kan zich opgeven via care@festival.be

Festival van Vlaanderen 2013: 56ste editie, 180 concerten, 1500 artiesten, 55.000 bezoekers in 20 Oost-Vlaamse steden en gemeenten.

Tickets, info en volledige programmatie op www.gentfestival.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
20 + 12 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.