
Pairi Daiza viel maar liefst zes keer in de prijzen op de zesde editie van de Diamond ThemePark Awards. Bij de ‘Oscars voor dierentuinen en pretparken’ worden parken in België en Nederland beoordeeld door een vakjury en bezoekers. Pairi Daiza kaapte met ‘Beste zoo’ en ‘Mooiste Park’ twee awards weg. Dat verwondert mij niets. Ik steek het niet onder stoelen of banken, het is mijn favoriete park. En dat heeft niet meteen iets te maken met de twee hoofdbewoners Hao Hao en Xing Hui. Om de twee reuzenpanda’s te huisvesten heeft Pairi Daiza een berg nagebouwd, een bamboebos en een grot die bezet is met amethisten. Kosten noch moeite gespaard dus voor die twee. Ik ga altijd eens kijken hoe ze het maken maar dan begin ik aan het echte werk, namelijk kuieren door het mooie park dat Pairi Daiza is. Toen ik er twee jaar geleden voor het eerst naar toe reed en bij het binnenkomen het toilet bezocht , stond ik al te kijken van het bijzonder mooi ingerichte sanitair.
Uiteraard gaat het om een dierenpark want er wonen meer dan 5000 dieren van over de hele wereld, vogels, zoogdieren, vissen, reptielen. Je stapt van het ene continent naar het andere maar daar is Pairi Daiza niet uniek in. Het is de totaalbeleving die het ‘m doet. Ten eerste is de site al historisch want het is de voormalige abdij van Cambron met eeuwenoude bomen en talrijke historische gebouwen die aan de oorsprong ligt van het park. Zelfs al is hij zijn koepel ondertussen kwijtgeraakt, de abdijtoren is nog steeds de onbetwiste heerser van het domein. Met zijn 54 meter hoogte is hij zowel in de nabije als verre omgeving goed zichtbaar (Bergen, Zinnik en zelfs tot Doornik bij helder weer). Aan de voet van de toren, verstopt achter een begroeide tunnel, geeft een klein deurtje dat bedekt is met zware gordijnen, toegang tot de crypte. Laat je ogen even wennen aan de duisternis en je merkt meteen dat er een merkwaardige familie vleermuizen woont en vrij rondvliegt.
Het dierenpark telt momenteel 17 olifanten. Daar komt straks verandering in, want May en Khaing Hnin Hnin zijn allebei zwanger. May zal in juli haar jong werpen. Voor het kleintje van Khaing Hnin Hnin is het wachten tot de zomer van 2017. Men spreekt niet voor niets van een olifantendracht. Ook het verblijf van de olifanten is zeer mooi. Dat geldt in feite voor het hele park dat de verblijven van de dieren architecturaal een genot zijn om naar te kijken.
Het park timmerde dit jaar lustig verder aan z’n achtste wereld : de Terre Froid. Nu kan je het gebied dat geïnspireerd is op Siberië, Lapland en Canada betreden. Bezoek zéker de Izba, een oud Russisch boerenhuis zoals je er nog vindt op het Siberisch platteland. In het gebouw, dat zo’n 5 miljoen euro heeft gekost, proef je onder éen van de gigantische luchters of op het terras met zicht op het meer van de typische Slavische keuken.
Pairi Daiza verwelkomde gisteren Gempa en Sinta, twee Sumatraanse orang-oetans. Sinta, een 22-jarige vrouwtje kwam aan vanuit de Wilhelma Zoo in het Duitse Stuttgart. Sinta zie je hierboven op de foto.
Ze verblijft in de kunstenaarswoning in het “Royaume de Ganesha” en deelt deze leefruimte met Gimpa, een 11-jarig mannetje. Gempa kwam in de vroege ochtend
vanuit de Praagse Praha Zoo aan. Sinta en Gempa zijn de eerste grote apen in de Tuin en werden door EAZA (european association of zoos and aquaria) op basis van genetische criteria uitgekozen om in Pairi Daiza het Europees kweekprogramma (EEP) verder te zetten. Ze werden dus niet zomaar lukraak gekozen. Ze zijn wel nog niet meteen te zien want eerst moeten ze wennen aan hun nieuwe omgeving.
De Sumatraanse orang-oetan wordt gezien als een ernstig bedreigde diersoort. Bij de laatste telling in 2004 werden er amper 7.300 in het wild gespot. Het uitsterven van hun soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. Het eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud aan onder andere palmolieplantages.
Alle verder info op www.pairidaiza.eu.
Laat een reactie achter